Les monedes de les cooperatives terrassenques (1)

31 05 2011

A l’entorn del post anterior l’amic Ricard Font ens ha comentat el següent: “Les cooperatives acostumaven a fer moneda pròpia” i per il·lustrar aquest comentari ens ha fet arribar unes imatges d’aquestes monedes, que crec que poden ser d’interès poder-les comentar i recordar:

El primer grup pertany a la “Cooperativa de consums de Sant Josep
Són dues fitxes iguals, però mentre una és de coure, l’altre és de llautó. A l’anvers podem veure l’escut local amb el Sagrat Cor i una llegenda en català d’abans de la normalització que diu “UNS PER ALTRES I DÉU PER TOTS-COOPERATIVA DE CONSUMS DE SANT JOSEPH PER LO SOCORS E INSTRUCCIÓ DEL OBRER”. Al revers podem llegir la llegenda: COOPERATIVA DE S: JOSEPH PER LO –SOCORS E INSTRUCCIÓ DEL OBRER. El diàmetre és de 24 m.m. i  no està considerada amb valor monetari.

El segon grup és de la “Cooperativa popular ELS AMICS” de l’any 1935, amb 4 valors de 5 i 10 cts. i de 1 i 5 pessetes, les primeres en coure i les segones en cupro-níquel. A l’anvers i veiem una guardiola amb el lema “TOTS PER UN- UN PER TOTS COOPERATIVA POPULAR ELS AMICS” i al revers: “ANY 1935” i, en cada una d’elles, el valor corresponent i el nom de “TERRASSA”. El diàmetre de les de 5 cts. i 1 pta. és de 25 mm., la de 10 cts. de 30 mm. i la de 5 ptes. de 33mm.

El tercer grup pertany a la “Cooperativa familiar obrera” també de l’any 1935 i es tracta de quatre fitxes: dues de 10 cts., una de 30 mm de diàmetre i l’altra de 27 mm . Una fitxa de 25 cts. de 25 mm de diàmetre i la darrera fitxa de 1pta. de 30 mm. Les de valors fraccionaris són de llautó i la pesseta de cupro-níquel. A l’anvers hi podem veure un triangle amb dues mans enllaçades i dins de cada pal del triangle la llegenda “COPERATIVA FAMILIAR OBRERA”, mentre que al revers figura “ANY 1935” i el respectiu valor.

El quart grup és de “S.A. Francisco Torredemer” i es tracta d’una fitxa de cartó groc imprès en negre de voltants dels anys 60. A l’anvers podem llegir: “S. A. FRANCISCO TORREDEMER –TARRASA pagarà” (i el valor corresponent). Les de 10 cts. tenen un diàmetre de 23mm i les de 50 cts. de 3o mm. Al revers no hi ha imprès rés i tant sols s’aprecia un segell en sec amb el lema “FRANCISCO TORREDEMER”.

El darrer grup pertany a la “Unió de Cooperadors” i com podem comprovar es tracta d’una cartolina a l’anvers de la qual podem llegir “UNIÓ COOPERADORS telefon 2248 CREU 26 TERRASSA” (segellat amb tinta vermella) i a l’anvers el seu valor de 5 cèntims.

Evidentment aquestes monedes només servien per pagar el que els treballadors podien adquirir en els economats de les fàbriques.

Anuncis

Accions

Informació

5 responses

31 05 2011
Ricard Font Serra

La Cooperativa de Consums de Sant Josep, venia a ser el que ara en diriem una ONG, de la parròquia del Sant Esperit. No va tenir èxit i va durar molt poc.

26 10 2011
Eloi Falguera

Hola Ricard,

Aquestes monedes, sobretot les de la Cooperativa Els Amics, saps si van circular durant la Guerra Civil?
Estic llegint el recent llibre-epistolari “En aquesta carta hi ha tabac”, del soldat republicà Esteve Mas i la seva dona Paquita Anglada, i em pregunto si la Cooperativa que esmenten sovint podria ser aquesta de “Els Amics”. On estaria situada durant la guerra? Ho saps ?
Gràcies

27 10 2011
Ricard Font Serra

Efectivament van circular durant la Guerra Civil. Crec que seria germana de la societat coral els amics del carrer de Pantà 57, que també va encunyar unes altres monedes que diuen Coro dels Amics (aquestes que ara esmento circulaven per les taules de joc).
Si vols saber quasi tot d’aquest tema, llegeix un llibre que forma part de la sèrie monografies vallesanes el núm. 19 de l’editorial Ègara, escrit per A. Turró i R. Comas, titulat LES MONEDES DE NECESSITAT A TERRASSA DURANT LA GUERRA (1936-1939).

27 10 2011
Eloi Falguera

Moltes gràcies Ricard,

Per a aquest tema i per al dels bitllets, llegiré el llibre que em recomanes.
Sobre la ubicació de la Cooperativa, on creus que deuria ser? Al llibre que t’esmento abans, sembla com si tinguessin magatzems per distribuir aliments durant la guerra. En saps alguna cosa?

Moltíssimes gràcies una altra vegada.

28 10 2011
Ricard Font Serra

Naturalment les monedes o fitxes emeses desprès de la guerra no van poder circular durant la guerra. En el catàleg de tres volums LES MONEDES DE LES COOPERATIVES DE CATALUNYA 1850-1950 de A. López i Lluch en el segon volum trobaràs Terrassa i podràs veure totes les compreses en aquest període.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s