Sant Julià d’Altura o del Tura (2)

11 05 2011
ca n'argelaguet
ca n’argelaguet

Avui esmentarem els dos masos que hi ha prop de Sant Julià d’Altura, ca n’Argelaguet i ca n’Ustrell i en destacarem les següents dates cronològiques, que es ha fet arribar en Ricard Font, descendent d’aquesta contrada:

Guillem Uyastrell vers. 1324can urgell

Pere Ullastrell vers  1534

Montserrat  Ullastrell vers  1600

Lluís Ullastrell vers  1620   casat amb la veïna Caterina Argelaguet

Joan Ullastrell Argelaguet vers  1660

Feliu Ustrell Oriach vers 1820 casat amb Agnès Serrabogunyà

Rosa Ustrell Serrabogunyà 1844/ 24-9-1903 casada amb Esteve Serra Verdaguer 12-5-1844/12-12-1926

Joan Serra Ustrell  29-1-1879/10-10-1945  casat amb Assumpció Soler Calçada  7-1-1885/4-4-1958

Rosa Serra Soler 4-4-1915/ 24-1-1979 casada amb Pere Font Marcet 30-10-14/9-4-1989

Ricard Font Serra 25-4-1940

El propietari de la Masia Ustrell va ser el germà gran de la Rosa Ustrell Serrabogunyà, i la va heretar la seva filla Maria Ustrell i Duran, que va cedir Can Duran a l’Ajuntament de Sabadell com a museu. La Maria Ustrell es va casar amb un Feliubadaló i l’heretera de can Ustrell és la Providència Feliubadaló i Ustrell, casada amb en Domingo, que va fer restaurar la casa a la perfecció i que és digne de veure.

Els propietaris actuals són els Domingo Feliubadaló que s’hi ha fet diverses residències de vacances amb una bona piscina. En quan a la masia de Can Argelaguet, l’actual propietari és Joan Argelaguet Trullàs, que hi té una jardineria anomenada Centre de jardineria Sabadell.

Una curiositat:incloc un document del 25 d’agost del 1916, en que parla de la Festa Major que es celebrava a Sant Julià d’Altura a finals d’agost i on podeu repassar els actes que hi tenien cabuda, com els tradicionals balls amb piano a l’era de can Argelaguet.

Una data: El 12 de maig de 1889 es va inaugurar el camí veïnal que enllaçava Sabadell (Creu Alta) amb Matadepera i que passava pel costat de la parròquia de Sant Julià d’Altura, tal i com podem comprovar amb el document publicat en el diari “El Tarrasense”. Com podem comprovar una de les persones que més hi va tenir que veure en aquesta obra va ser el Sr. Ustrell. 

Al voltant de Sant Julià d’Altura trobem dos masos amb dos cognoms prou importants, els Ustrell i els Argelaguet. Podeu veure una fotografia de can Argelaguet (la de les palmeres) i una de ca n’Ustrell.


Accions

Informació

One response

11 05 2011
Ricard Font Serra

Ca n’Ustrell és una masia de Sabadell del segle XIII, (abans de 1904 era de Sant Pere de Terrassa), de propietat privada i està situada a la carretera de Matadepera. La masia, que pertanyia a l’antiga parròquia de Sant Julià d’Altura, està documentada des del segle XIII, com a Mas de l’Hospital, tal com es pot veure al arxiu històric de Terrassa. La masia està fortificada i al 1259, s’esmenta la torre de defensa, feta construir per ordre dels Templaris, amb murs de pedra, enmarletats, fossars etc per protegir a tots els santjulianencs de les incursions de estranys i que ha estat utilitzada com a refugi per les cases de pagès veïnes en les moltes conteses que malauradament s’han vist embrancades. Es d’estil gòtic i de gairebé quinze metres d’alçada. A la façana hi ha finestrals gòtics i d’altres de renaixentistes i un portal adovellat. Té una llar de foc rodona amb volta de pedra i un gros faldar. Als segles XIV i XV ca n’Ustrell apareix com a Mas Prat de la Bassanta.

Ca n’Argelaguet és una masia del segle XVI situada dins el terme municipal de Sabadell. Apareix documentada per primera vegada el 1537. Llavors era de Sant Pere de Terrassa. Es troba ubicada a la carretera que uneix Sabadell amb Matadepera.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s