Sant Julià d’Altura o del Tura (1)

6 05 2011

Sant Julià d’Altura és una antiga parròquia que fins l’any 1904 pertanyia al terme municipal de Sant Pere de Terrassa i que, amb l’annexió a Terrassa, va passar a formar part del terme municipal de Sabadell.

Se sap que la parròquia existia ja el 1042 i que tenia dins de la seva demarcació l’antic castell de Ribatallada, propietat inicial dels Montcada (1136-1310), que passà després als Clasquerí, la fortalesa de Castellarnau i antics masos com el de Viver o casa Baier. L’església fou reconstruïda al s XVII, aprofitant la portalada i altres elements de l’anterior.

Podeu llegir la història dels Santjulianencs, recopilada i escrita per en Ricard Font i que us il·lustrarà de la història d’aquest antiga parròquia.

Curiositat: Incloc un retall de premsa del 22 de febrer del 1911 on s’indica que el nom correcte hauria de ser “Sant Julià del Tura”. Aquesta dada, però, no l’he poguda corroborar ja que és l’únic document que he trobat on s’anomena així l’antiga església.


Accions

Informació

7 responses

6 05 2011
Ricard Font Serra

Les propietats dels Clasquerí han passat als seus successors els Fontcuberta.
Un dia anant d’excursió, un meu amic i jo, vàrem trobar una fita que limitava els municipis de Terrassa, Sabadell i Castellar del Vallés, per tant era una piràmide triangular, en la que cada cara tenia llur escut gravat, dos d’ells prou coneguts, el de Terrassa i el de Sabadell, però el tercer que potser era un senglar i una campana, no corresponia al de l’escut de Castellar. Vàrem anar al poble a preguntar, però ningú sabia resoldre el nostre problema, fins que el secretari de l’ajuntament ens va dir que es tractava del símbol dels Clasquerí que antigament havia estat el símbol de Castellar.

6 05 2011
Ricard Font Serra

Recordo que sobre del campanar de St. Julià hi va néixer un pi que anava creixent, veient-se des de la carretera. Feia por que ensorraria el campanar, fins que varen decidir arrancar-lo.

7 05 2011
Ricard Font Serra

Vull donar com a primicia, dues noticies que no consten en el meu escrit dels Sanjulianencs
1) Les millores i demés obres que es feien a la parròquia de St. Julià eren sufragades pels habitants rics i així consta en un llibre de la rectoria on hi figuren uns capítols firmats el 4 d’agost de 1615 entre el rector i els parroquians següents: Montserrat Ullastrell, Bartomeu Llonch, Barba, Ribatallada, Viloca, Oriach, Pau Bonvilar, Vallcorba del Sot, Bartomeu Font, Pere Joan Borrell, Ferrer, Vallcorba de la Serra, Sallent i Valluneda, i el Sr. Rector recomana que l’obra cuita es compri a l’Argelaguet i a l’Oriach.
2) En la guerra dita del Francés (independència) (1808-1814), s’organitzaren en el Corregiment del Vallés, Sota la direcció d’Esteve Pagès vocal de la Junta Vallesana, quaranta companyies enquadrades en vuit divisions de cinc companyies cada una. En la tercera i quarta hi figuraven combatents de St Julià, sent de la tercera Pau Viver de Sant Julià el Capità

5 06 2011
Francesca

M’ha semblat un post molt interessant. A diari veig aquesta església, dons faig el camí de Sabadell a Terrassa just per la carretera, i sembla curiós tot això que expliqueu.
Sí que, de sempre, havia pensat que era propietat privada, i pensava que pertanyia o havia estat propietat just dels qui tenen la masia just al davant mateix, crec que es diu de ca n’Ustrell. De tota manera, m’ha sobtat això de la fita que vàreu descobrir, penso que potser podria ser el símbol dels qui tenen o tenien el castell de Castellar? Que em penso que són els que anomenes com a “Clasquerí”.

6 06 2011
Ricard Font Serra

Una parròquia, antiga, mai pot ser de propietat privada, màxim de propietat comunal, de totes maneres l’Església sol ser la propietària de les esglésies.

29 11 2011
Guillem

Ricard, on podria tindre accés o adquirí l’escrit Sanjulianencs?

30 11 2011
Ricard Font Serra,

L’escrit que vaig fer, és tot el que veus en el post, per tant si l’amplies el pots imprimir senser, són dos fulls, quatre pagines que veuràs que estan numerades.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: