La masia desapareguda de Can Margarit

25 03 2011

 Avui farem menció a la també desapareguda masia de can Margarit, que es trobava situada desprès de can Boixeres, al terme municipal de Viladecavalls. Actualment si hi aneu el primer que veureu és un dipòsit molt gros que serveix per carregar aigua als helicòpters que es dediquen a l’extinció d’incendis.

Al costat hi veureu les runes de l’antiga masia i si us hi fixeu bé podreu observar encara una dependència amb una gran volta catalana (veure fotografia). Si seguiu el camí que baixa i que és força ampla arribareu a una font i un safareig que pertanyien a la mateixa masia (el cami gran que va de can Margarir a la font i el safreig és modern, antigament els de Can Margarit per anar a cercar aigua i rentar la roba anaven per un camí estret que surt de darrera la casa i baixant arriba al final de l’esplanada de la font al costat d’un torrent).

Segons ens ha fet saber el Ricard: “la porta principal de la masia tenia un marc amb volta de pedra, que va ser adquirit pel meu pare i es va muntar de nou a l’entrada de la piscina de la “torre de la creueta” que teníem a Viladecavalls i en la que actualment encara s’hi pot apreciar una inscripció d’una data del 1737”.

Can Margarit va ser enderrocada perquè amenaçava ruïna i era un perill pels qui hi passaven a prop. Es va fer caure el poc que hi quedava en peu per un constructor d’obres i fou aquest mateix constructor qui va vendre i va reconstruir l’arcada al lloc abans esmentat.

Incloc un document d’un fet succeït l’any 1911 a Can Margarit.

I també una foto de la pedra degollada (veure comentaris rebuts).

Una curiositat: prop de la font abans esmentada es poden trobar arrels de regalèssia.

   


Accions

Informació

3 responses

25 03 2011
Ricard Font Serra

Mentre l’arc estava desmontar i a terra, els propietaris que eren els de can Boixeres no en tenien cap interés, però quan el vegeren montat, van venir a reclamar dient que el paleta no se’l podia vendre, que el tornessim, el meu pare els digué que si era d’ells ja podien venir a buscar-lo quan volguessin. Però pot ser que ho trobessin engorrós i no van venir mai a buscar-lo. Ara han passat quasi 50 anys i ja no es nostre la casa, per tant no crec que el vagin a buscar.

26 03 2011
Ricard Font Serra

La data inscrita es troba en la tercera pedra des de baix a la dreta o sigui la segona per sota la dovella. En el lloc que en la foto ho tapa la meva mare.

28 03 2011
Ricard Font Serra

Val la pena veure la Pedra Degollada.-
Anant cap a can Margarit abans d’arribar a can Boixeres a ma esquerra trobem una formació natural de pudinga de quars del Triàsic de Buntsandstein de fa 230 milions d’anys. Esmentada en una escriptura del segle XIII. En el camí hi ha una indicació per parar i mirar, ja que es troba en un nivell inferior.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: