Records del cinema a Terrassa (els emblemes)

27 12 2010

Per acabar de completar el tema del cinema a darrera hora encara ha sortit un aspecte que no havia tocar, el dels emblemes de l’Auxilio Social que venien les taquilleres dels cinemes a l’època de la postguerra.
Aquest emblemes que avui us mostro i que crec que no s’han publicat mai en cap llibre de Terrassa me’ls ha facilitat el bon amic Ricard Font que segons m’ha fet saber en conserva una gran col·lecció.
Segons les seves pròpies paraules: “jo,  que tinc setanta anys puc recordar que els anys de la postguerra per assistir a un espectacle de cine, de teatre o per fer alguna activitat d’esplai, s’havia d’adquirir l’emblema de l’auxili social. Els primers varen ser de llautó i desprès els feren de cartolina. Els de llautó estaven estampats amb relleu i els darrers eren impresos i acolorits per un cantó i, per l’altra, alguns mostraven algun tipus de missatge explicatiu.
Tots ells tractaven temes molt diversos, com l’esport, monuments històrics, literats, escuts de ciutats, política feixista, etc. i els venien a la taquilla, conjuntament amb les entrades, tot i que també es venien als bars i en algun altra establiment”
El valor d’aquest emblemes va anar variant amb el pas del temps, els primers costaven 30 cèntims i desprès van passar a costar 50 cèntims i n’hi havia d’especials amb el valor d’una pesseta. Per cert, la pestanya dels emblemes servia per poder-los portar penjats a l’americana i demostrar que s’havia contribuït amb més o menys diners.

Comentari: L’Auxili Social es va crear a Valladolid l’octubre de 1936 per Mercedes Sanz Bachiller, vídua d’Onésimo Redondo i delegada de la Sección Femenina. Es va crear amb l’objectiu de pal·liar els efectes de la guerra creant menjadors benèfics per a nens i adults indigents. Aquest servei es va mantenir fins als anys cinquanta, cosa que féu que l’Auxili Social estigués present en pràcticament tots els pobles de Catalunya. Us incloc un article publicat al “Tarrasa Información” on parla de la visita del Delegat Nacional de l’Auxili Social, Don Manuel Martínez de Tena a la nostra ciutat per la inauguració d’una guarderia  infantil, al carrer del Pla de l’Ametllera.


Accions

Informació

One response

28 12 2010
Ricard Font Serra

En la imatge, el tercer emblema, corresponent a municipis és el de Terrassa.
En el revers podem llegir: Serie X nº 13 TARRASA. Ciudad barcelonesa, importante centro industrial textil y famoso en el siglo XII por Iglesia románica de Sta. Maria, antigua catedral. Museos arqueológico e industrial

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s