Records del cinema a Terrassa (els inicis al S. XIX)

23 09 2010

En anteriors records publicats (el cinematograf a Terrassa1 i el cinematograf a Terrassa 2) ja havia començat a parlat dels inicis del cinema a la nostra ciutat, però com que hi havia alguna cosa nova a dir reprenc el tema:
El que no havíem dit és qu
e el 17 d’abril de 1897 es fa la primera projecció d’una pel·lícula a Terrassa, al Teatre del Retiro (antic Teatro del Prado Egarense, també anomenat de Teatre Los Campos de Recreo (en honor als seus afamats jardins), un any desprès d’haver estat presentat a França pels germans Lumiere. En el programa de presentació es deia: “Debut del Non-Plus-Ultra de los cinematógrafos. La más moderna maravilla del siglo XIX. Copia exacta de la realidad. El más claro y de más naturales movimientos en los personajes y objetos que se presentan de tamaño natural. Más de 100.000 personas desfilan a la vista de los espectadores”. El preu de l’entrada general era de 25 cèntims. El sistema de projecció rep el curiós nom de Pantoscopio.
Actualment podríem situar a la paret del fons del pati de la Societat Coral Els Amics la façana d’accés al Teatre del Retiro i, si observem la imatge de GoogleMaps, veurem encara restes arboris dels antics jardins del pantà. Aquest jardins s’havien construït en una zona on el torrent de Sanllehi, que baixava per el que avui coneixem com a carrer del pantà, abocava les seves aigües i aquestes formaven una mena de zona pantanosa, entre els carrers Pantà, Suris, Mare de Deu dels Àngels i Sant Isidre.
En aquestes sessions s’hi projectaven imatges fixes i petits curts i també s’hi feien algunes representacions d’altres generes com per exemple el debut de l’il·lusionista terrassenc, Sr. Mauri.
Aquest antic teatre era molt gran ja que tenia una capacitat per 2.000 seients i hem de tenir present que Terrassa llavors deuria tenir tant sols uns 11.000 habitants.
A principis de març del 1898 ja vaig explicar que es va instal·lar una barraca de projecció cinematogràfica al Passeig per part del Sr. Enric Farrús, anomenat popularment Farrussini, però el que no us havia explicat és que aquest senyor tenia un orgue d’estil modernista amb unes figures que es movien com autòmats al compàs d’uns valsos i que li servia per atraure l’atenció dels vianants (aprofito per mostrar-vos una imatge inèdita de l’orgue). Les entrades les venia una senyora que anava tota enjoiada i portava un barret molt gran al cap. Un xarlatà anunciava a crits que a dins la gent viatjaria a països llunyans o que podria veure espectaculars accidents ferroviaris, entre altres coses que la gent no havia vist mai. El preu de les entrades era de 15 cèntims en general i de 30 en preferent (els soldats i els nens pagaven la meitat).
A l’entrada de la barraca el primer que cridava l’atenció a part del orgue era un formidable motor que servia per subministrar el llum a tot l’establiment i l’energia del projector anomenat Metensmograf, nom inventat per en Farrussini.
Cal indicar que el Sr. Farrús, firant d’origen lleidatà i de professió llauner, va portar el seu cinematògraf per molts altres indrets d’Espanya.
D’aquestes barraques se’n van construir d’altres al centre de la ciutat i a Sant Pere i com a anècdota direm que, degut a que la seva capacitat era molt minsa, hi havia sessions en que es venien més entrades que seients amb la consegüent
protesta dels assistents.
Un fet curiós el van protagonitzar els germans Tey, industrials terrassencs, que van patentar a finals del 1898 una mena de cinematògraf que, mitjançant la projecció de successives vistes, donava la il·lusió òptica de moviment. Sembla que l’aparell va gaudir d’un cert èxit comercial.


Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: