A Terrassa, de ben antic, hi havia el costum de celebrar festes populars a molts carrers de la ciutat i un dels carrers que feia una Festa més sonada era el carrer de Sant Antoni que la feia com molts d’altres a l’agost. Com podem veure en el retall del diari La Comarca del Vallès del 1919 a més dels balls del carrer de Sant Antoni també s’anuncia ball al carrer d’Escudé. En altres retalls podeu veure anunciats balls al carrer de la mina i de sant Cristòfol.
En concret, la festa del carrer Sant Antoni, segons diuen, era organitzada per una comissió de veïns que s’encarregava de cobrar una petita quantitat casa per casa per tal de sufragar les despeses, tot i que les famílies més benestants pagaven alguna quantitat superior. Penseu que en el carrer de Sant Antoni hi tenien residència alguns dels cognoms més coneguts de Terrassa, com per exemple els Salvans o els Guardiola.
El carrer s’engalanava de d’alt a baix amb penjolls que confeccionaven els grups de joves que cada any es reunien amb la intenció de que el seu carrer fos el més bonic de la ciutat. Dels balcons també hi penjaven branques (que tallaven del bosc) així com domassos i escuts de fusta que s’havien fet pintar i que cada any es durant la festa. A l’entrada del carrer, el conegut pintor i historiador terrassenc, en Baltasar Ragon, hi pintava un rètol on s’anunciava la una festa que durava tota una setmana (no us penseu pas que es tractava d’una festa d’un dia).
Era una Festa Major com si fos la d’un poble petit. Tenia fins i tot cercavila amb banda de musica, es llogava una orquestra per fer-hi balls a la nit, s’hi feia teatre al carrer, s’organitzava una festa infantil al carrer pels més menuts amb els típics entreteniments d’aquella època: curses de sacs, trencar l’olla, putxinel·lis, berenars amb xocolata calenta, etc.
Sembla que s’havia arribat a fer un programa imprès de les festes i podem destacar que un dels punts més concorreguts del carrer era la cantonada del carrer de Sant Antoni amb el carrer de la Creu Gran, just on hi havia l’antiga confiteria “Fargas” (veure anunci de
l’època) que es on s’instal·lava l’orquestra cada nit i també la cantonada amb el carrer de sant Cristòfol (carrer on també s’hi feia ball com podeu comprovar en el retall de premsa) i que és on habitualment s’hi muntava el teatre.
Deixa un comentari