Les antigues esglèsies de Sant Pere (1ª)

9 06 2010

Per commemorar que tenim un recinte de les esglésies de Sant Pere totalment reformat en els propers dies dedicarem uns quants posts a repassar antigues fotografies i records de les esglésies.
Una de les primeres imatges que tenim de Sant Pere és aquest dibuix, fet per en Josep Salla, de data incerta però que podem assegurar que en tot cas és anterior a l’antiga remodelació que es va fer l’any 1895.
A l’esquerra apreciem l’entrada a Sant Pere i a la dreta l’entrada emmurallada al cementiri i a l’església de Santa Maria. L’edificació que queda al mig de la fotografia correspon a l’edifici de la vicaria  just al costat de Sant Miquel i adossat al mur de Sant Pere.
Incloc un dibuix d’en Mateu Avellaneda que intenta reproduir la fesomia de les esglésies a mitjans del S. XIX. Podem apreciar l’edifici de vivendes en la seva part posterior, així com el mur de pedra que protegia l’antic cementiri al voltant de Santa Maria.

Una anys abans, concretament el 1818 a Sant Miquel, l’ardiaca Fèlix Torres i Amat de Palou (1772-1847) en unes obres costejades pel seu nebot Joaquim de Sagrera va descobrir la cripta anomenada de Sant Celoni.

En una antiga fotografia del 1881 podem apreciar el conjunt enmurallat que formaven les esglèsies de Sant Pere, Santa Maria i Sant Miquel amb la resta d’edificacions que les envoltaven. En primer terme es poden veure les cases anomenades “del Sot del Pi“.


Accions

Informació

4 responses

17 06 2010
Ricard Font Serra

Les cases del sot del pi, eren situades sota el pont del passeig, aproximadament darrera la xurreria, damunt del trenet.

24 03 2011
Judith

Sóc terrasenca, m’agraden les històries i la història i, mal m’està dir-ho, sóc nostàlgica. Si no et sap greu em faré seguidora del teu blog.
Nota.- Sigues benvinguda als Records de Terrassa.

28 03 2020
Ana Fernández

Si-us-plau, quina és la procedència del dibuix de Josep Salla i Closa?

28 03 2020
SRC

Em sap greu però no tinc anotat de quin lloc ho vaig treure. Potser m’ho va facilitar l’amic Ricard Font que E.P.D. Sento no poder-te donar una resposta.
Però si saps alguna cosa de l’autor serà benvinguda.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: