Acatament als altars de Corpus

14 05 2010

Cal indicar que aquesta costum a la que em referiré es realitzava per la diada de Corpus i el fet és que, en alguns indrets de la ciutat per on passava la processó, es muntaven uns altars decorats amb flors que resultaven molt vistosos.

El  lloc on es realitzaven aquests altars era decidit per les autoritats civils i de l’església de forma conjunta i finalment s’aprovaven en una sessió municipal. En aquests altars s’hi col·locava una custodia i els integrants de la processó quan desfilaven per davant hi feien tres genuflexions dobles. Les banderes i penons de les entitats eren abaixades tres vegades fins quedar paral·leles al terra. D’aquesta manera d’honorar l’altar se’n deia “acatament” (observeu el retall del diari de l’any 1949 on parla d’aquests altars i els seus acataments).

L’amic Rafael ens fa arribar dues fotografies dels altars al Raval. la de l’esquerra és de l’any 1960 i la de la dreta del 1964 i en elles es pot observar l’altar més suntuós que es feia. En la foto de la dreta, com a curiositat, podem apreciar a la part esquerra de la foto els nens de l’Asil  Busquets preparats per veure la processó.


Accions

Informació

2 responses

14 05 2010
Ricard Font Serra

Al magatzem de la fàbrica guardàvem un altar que es col•locava davant de l’escala de la porta de la casa de pisos del Peret Font, el meu avi. Encara avui es pot veure uns forats rodons al terra tapats amb un tap roscat que és on es posaven unes barres que feien de columna per subjectar la decoració del darrera de l’altar. De totes maneres la custodia la col•locava el capellà, portador de la mateixa, quan la processó passava per aquell indret i, després de les pregaries pertinents, la recollia i continuava la processó.

16 05 2010
Ricard Font Serra

En l’explicació diu que a cada altar s’hi col•locava una custodia, això no és del tot cert. La custodia la posava el capellà quan passava per cadascun dels altars i la retirava seguidament al prosseguir la marxa de la processó. Mai es deixava la custodia sola en cap altar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: