26 de gener, dia festiu a Terrassa

28 01 2010

El dia 26 de gener segurament serà recordat per molts terrassencs perquè en època franquista era festiu. De fet es celebrava el “dia de la liberación” i és que aquest dia els nacionals van entrar a la ciutat i segons ells la van lliberar de ves a saber què (a la dreta podeu veure una crònica de com van anar els fets publicada l’any 1949 en versió franquista).

Aquesta diada, com podeu suposar, era molt celebrada pels guanyadors i ja des de la primera edició del 1940 (veure anunci del Terrassa Información) s’hi van fer un seguit d’activitats de tot tipus.

L’any 1940 ja es parla de que el dia es festiu i que tothom haurà de tancar, de 3 a 5 de la tarda, sense excepcions fora  de les farmàcies de torn. També es fa una crida especial perquè els locals més emblemàtics de la ciutat engalanin i il·luminin les seves façanes durant els dies 26, 27 i 28 i que tinguin connectats els aparells de radio en l’emissora Radio España de Terrassa des de la una i mitja de la tarda fins les deu de la nit. Aquest primer any la celebració es va reduir a llençar uns morters des del pati de l’ajuntament i que una banda de cornetes i tambors de la Falange executés el toc de retreta en diferents punts de la ciutat. Pels joves es va fer una sessió al cine Catalunya, l’endemà dia 27 que era dissabte, amb la projecció de les interessants pel·lícules: “Presente” i “Hacia la nueva España” i com a curiositat direm que l’entrada era gratuïta si anaves vestit de falangista.

Uns anys més tard la festa ja s’havia institucionalitzat i era de caire més lúdic. Destacarem que un grup de falangistes feien guàrdia davant del monument dels caiguts (en la imatge de la dreta, del 1949, podeu veureuna foto central amb uns nois davant del monument),  també es feia una missa amb les autoritats al Sant Esperit entre altres actes (si voleu podeu veure el programa d’actes del 1956 en un article similar, publicat en aquest bloc fent clic aquí).

Per cert, en aquesta diada del 1949 es va inaugurar el nou edifici de la mútua al passeig (l’antic, no el gratacels).


Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: