L’home de la regalèssia

19 01 2010

Recordo que quan era petit, a mitjans dels seixanta a Terrassa hi podies trobar un home que anava carregat d’arrels de regalèssia, ja que la regalèssia és precisament una arrel d’un arbust. Aquesta arrel normalment es cull a la tardor que és quan l’arbust està més sec i en canvi l’arrel està més tendre.

L’home de la regaléssia portava els pals carregats a l’esquena i per tallar-los feia servir unes tisores de podar. A mi m’agradava força rosegar un palet de regalèssia, o de “palodulce” o “paloluz” com li diuen en altres llocs, tot i que a casa els pares deien que em quedarien les dents tenyides de groc.

Aquest senyor es deia José Martínez Domingo i curiosament no vivia a Terrassa sinó que era veí de Sabadell i el producte que venia el portava de Múrcia a on hi tenia uns parents. El fet de que vingués cada dia a vendre a Terrassa es devia a que el mercat de Sabadell ja estava ocupat pel seu propi pare.

La regalèssia la venia a “pela”, o sigui que per cada pesseta et tallava un boci de regalèssia i aquest era més o menys llarg en funció del gruix del propi pal. Recordo que al rossegar-lo quedava com si fos un de pinzell de les fibres vegetals, que tenies que anar tallant per poder gaudir del sabor intens de la regalèssia. Hi ha qui diu que mastegar regalèssia va bé per curar els constipats i els mals d’estómac i més d’un fumador l’ha feta servir com a substitutiu del tabac quan vol deixar de fumar.

Actualment encara es pot comprar l’arrel de regaléssia en fires de productes artesans i en les de la diada de Sant Ponç i suposo que també en la majoria de tendes d’herbolaris.


Accions

Informació

4 responses

20 01 2010
Ricard Font Serra

Recordo molt bé l’home de la regalèssia, a la sortida de Can Colapi. Jo com sóc més vell, a finals del anys quaranta, principi dels cinquanta, un troç valia deu cèntims.

22 01 2010
Josep Badrenas

Recordo perfectament aquest personatge i la seva mercaderia. jo també era un bon client. Tinc un cosí que viu a pagès i té una plantació de regalèssia i cada any anem a casa seva i en collim unes quantes arrels per a consum propi, però un cop s’ha assecat, ningú se la mira… Va bé per l’encostipat i és digestiva.
Si no ho tinc mal entès, del seu extracte se’n fa la pegadolça.

23 01 2010
Ricard Font Serra

En el terme de Viladecavalls, no lluny de can Margarit, cap a can Boada de les parentes, es troba un terreny prop d’un torrent, on s’hi fa força regalèssia.

30 01 2010
Ricard Font Serra

Baixant pel carrer de Topete cap al final a mà dreta, hi ha una tenda de verdures, grans i fruites, de luxe, molt petita que a l’aparador tenen un pot amb troncs de regalèssia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: