Els pastorets (2)

22 12 2009

Al Casal de Sant Pere al llarg dels anys també s’hi ha fet representacions dels pastorets sota diferents noms:
La més antiga que en tinc referència és del 1932 i es tracta d’una representació de l’obra “Bato i Borrego” que compartia cartell amb una altra anomenada “La llum de l’establia”. Al 1935 trobem un anunci que ens parla directament de la representació de “Els Pastorets”, al llavors anomenat “Casal Popular”.
Desprès de la guerra civil els pastorets es tornen a fer l’any 1941 en la versió “La rosa de Jericó” al centre parroquial de sant Josep i en la versió de “Bato i Borrego” al casal de Sant Pere. Posteriorment, al 1943 trobem l’anunci dels Pastorets al Centre Parroquial de la Sagrada Família i sabem que s’hi van seguir representant, fins l’any 1947 en que és va fer la darrera.
L’any 1948 encara en la versió tradicional de “Bato i Borrego” tornen a fer-se al Casal de Sant Pere, però a l’any següent, el 1949, ja s’estrenen els pastorets en la versió anomenada “Ganàpia i Cigronet” de l’autor terrassenc Francisco Izquierdo. Aquests podem dir que són els més nostrats, ja que són els únics que es fan a terrassa sota un text creat per un autor de la nostra ciutat. Fixeu-vos en l’anunci del 1949 (a la dreta).
Però sembla ser que a Terrassa abans de la guerra civil, de pastorets se’n feien en altres llocs, tal i com podem comprovar en l’article del diari “El Dia” de 1919 on ens parla que al Cercle Tradicionalista es farà la representació dels “Pastorcillos en Belen”, tot interpretant els protagonistes Borrego i Bato, els Srs. Gotsens i Viladoms. Jo crec que es deuria tractar dels mateixos que feien les representacions al Centre Social i que deurien anar a altres indrets a fer les seves representacions.


Accions

Informació

2 responses

2 03 2018
Marta Sala Viladoms

Ep! Hi ha un error, no és Viladoma sinó Viladoms, l’actor del Círcol Tradicionalista. Era el meu besavi, gran amic d’en Josep Gotsens (ahir es va morir la seva filla, per cert). Ara intento fer una recerca dels actors amateurs d’aquella època.

2 03 2018
SRC

Gràcies Marta ara ho corregiré, però si desitges que publiquem alguna cosa que hagis esbrinat o algun record del teu besavi, aquest espai és per tu i si tens alguna fotografia o document també. Pot enviar-ho si vols a santi@ludit.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: