La prostitució a Terrassa 2 (primers bordells)

26 11 2009

reed-room 1921

reed-room 1921

A finals del S.XIX i principis del XX a la Vila de Terrassa hi van haver alguns locals que, si bé no eren prostíbuls, si que eren coneguts com a “bars de cambreres”, el més antic és un que es va instal•lar a la plaça de la Creu, 16 i d’altres que es té noticia estaven situats al carrer del vall 19 i a la carretera de Montcada, 89. Aquests locals tenien prohibida l’entrada a menors de 16 anys i tenien que tancar abans de la 1 de la nit en dies feiners. En aquests cafès o bars les dones no tenien que oferir serveis sexuals i en canvi si que tenien que procurar que els homes beguessin tant com pugessin ja que el seu sou era un percentatge del que el client hagués consumit. Si desprès feien altres serveis aquests ja formaven part d’un acord privat entre elles i els clients. En canvi en els bordells l’acord era sempre entre els clients i la mestressa. La prostituta cobrava els serveis amb xapes, que posteriorment bescanviava per diners.

De principis de segle era conegut un bordell anomenat “la casita blanca”, propietat d’una tal senyora Emília Menéndez, que ja al 1904 va sol•licitar obrir un bordell al camí que portava a Sabadell i que posteriorment va traslladar a la carretera de Castellar.

Aquest bordell va ser clausurat per mesures sanitàries, tot i que en anys posteriors aquest nom perdura en altres locals de la ciutat i als anys 40 i 50 el trobem situat en una zona actualment travessada per l’actual avinguda de Jaume I (al costat del molí).

Un altra bordell obert en aquells anys va ser al carrer Vallparadis, 127. Si bé de locals en tenim constància, de noms de prostitutes ja és més difícil i només podem destacar la Maria Baldún, prostituta de l’antic poble de Sant Pere a mitjans del S.XIX com la més antiga coneguda, tot i que sembla que exercia el seu ofici a les rambles de Barcelona.

Per les classes burgeses podem citar un club privat al carrer Sant Pere anomenat “Reed-Room” en el que només hi podien entrar homes i que disposava d’una entrada secreta des del Teatre Principal per on podien entrar les “senyores de la vida” que es com s’anomenaven les prostitutes per quedar bé. I perquè a la vida hi ha d’haver-hi de tot, podem citar l’existència d’unes prostitutes de classe baixa al final de la Rutlla, cantonada amb el carrer Viveret i que oferien els seus serveis als soldats dels campaments militars que s’entrenaven on avui hi ha l’avinguda Jacquard.


Accions

Informació

3 responses

26 11 2009
Ricard Font Serra

D’aquí ve el nom de anar a fer xapes per dir vaig de putes. Les xapes que esmentes, algunes eren amb algun escrit del prostibul i tenien gravada una imatge d’alguna dona. Es col·leccionen i hi ha qui en té moltes de diferents.

28 11 2009
Josep Badenas

Lo que dieu que la Casita era al costat del molí , no es ben be així. El molí era dins una finca agrícola-urbana que hi vivia la família Puig, i la Casita era mes o menys on comença el carrer Salmeron. El molí que avui podem veure, és al Camí de Castellar i entre el molí i la casita hi havia el torrent del Montsonet. A partir de la Casita i fins a la carretera de Castellar hi havia una finca plantada d’eucaliptus amb una casa-torre al mig, ocupada per uns Riera. La casa tenia un torreó rodo acabat en punxa. Pel mig de la finca hi passava un camí que feia de drecera per anar des de Sant Pere (nord) a Can Anglada pel pas a nivell de la RENFE de la carretera de Castellar, al costat de la Laniseda, i a l’altre banda del pas a nivell hi havia l’Electra (AEG) A l’any 1966 jo em vaig casar i vaig anar a viure a Can Anglada. La meva dona, embarassada de la meva filla gran (Montse) anava des del pis del carrer Jacint Elies, a casa dels meus pares a peu, precisament per aquest camí. Un vespre, al tornar cap al pis sola (jo plegava tard), la varen intentar violar pel camí. Tot es va acabar en un ensurt, una rebolcada i una escampada de les sopes que duia en una carmanyola, que li havia preparat la sogra per sopar. Uns anys després, es varen tallar els eucaliptus i es va enderrocar la torre, per a obrir pas a la Avinguda Jaume I, i es varen construir edificacions i obrir carrers a la zona.
Ja se que això que explico no te res a veure amb les putes, però m’ha sortit aquesta anècdota al recordar la ubicació de la casita blanca….

28 11 2009
Ricard Font Serra

A més a més dels bordells, a Terrassa hi havia cases en que les mestresses exercien la prostitució, com a particulars. Recordo haver sentit dir que a la Cogullada hi havia tres germanes que els deien les vigilantes perquè eren filles d’un vigilant que rebien clients a casa seva.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s