El lot de cal Aymerich

20 10 2009
lot aymerich 1923

lot aymerich 1923

Aquest record no té rés a veure amb Terrassa, tret del fet que m’ha vingut al cap desprès de veure un anunci antic (1923) de la casa Aymerich, del carrer Fontvella. En el citat anunci s’ofereix a la venda un “lot”, o sigui una llanterna elèctrica portàtil. Una cosa absolutament normal i que potser no ens portaria a fer-hi cap esment, però el que he trobat curiós és precisament la marca de la llanterna en qüestió i que no és altra que la de “LOT“, justament la paraula que molts catalans fem servir per referir-nos a aquest estri.

lot

No soc historiador i desconec si aquesta marca era una marca catalana o si era estrangera però, com en altres marques com cel·lo o turmix, aquí els ciutadans van substituir el nom del producte pel de la marca i, amb el temps, aquesta darrera és la que ha perdurat.

Qui no ha utilitzat alguna vegada un “lot”?

Incloc a continuació unes imatges que ens ha fet arribar el nostre amic R. Font:Accions

Informació

5 responses

20 10 2009
Ricard Font Serra

Si era una marca catalana o no, no ho sé però el cert que els catellans no utilitzen aquesta paraula, en diuen linterna. Però hi ha una altre marca que sense ser catalana, gilette catalanitzant gilet per afeitar, que els castellans tampoc l’utilitzen.

18 09 2010
Josep Lluis Roma

Precisament estava buscant informació sobre aquesta marca de llanterna, puc confirmar que és una marca doncs fa anys en vaig tenir una a les mans; es tractava d’una llanterna tipus petaca amb la projecció de la llum frontal.
Tenint en compte l’historia dels varis ginys que entre tots hem anat creant es molt possible que aquest tipus d’aparell fos d’origen anglès.
Recordo perfectament que la vaig veure a casa d’uns coneguts, miraré de posar-me en contacte amb ells per tal de veure si encara la tenen.
De moment no he pogut trobar rés a Internet al respecte.
Atentament

Atentament

7 03 2011
Eric

No estic d’acord.

Avui el meu fill ha portat aquesta nota del casal:

Cal Portar? Dimarts 8 març: 1 lot amb el nom posat. Jugarem amb la llum i el color.

8 03 2011
Ricard Font Serra

No sé en que no està d’acord l’Eric, ja que en català segueix anomenant-se un Lot. És en castellà que no ho he sentit mai.

29 09 2012
Jaumefalconer

El seu origen és el nom comercial que li atribuí l’empresa Lot, de Barcelona, que durant els anys trenta en fou el fabricant més important del mercat català. Extret de l’enciclopèdia.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: