La premsa als anys 50 i 60 (1)

22 09 2009

hoja del lunes

hoja del lunes

Un nou record de l’amic “Badrenas”: Avui m’ha vingut a la memòria el funcionament de la premsa –d’alguna premsa- de fa uns quants anys (50’s i 60’s). En aquells temps hi havien diaris del mati i diaris de la tarda i els dilluns els diaris no publicaven les seves edicions habituals ja que el diumenge les redaccions feien festa.

Els diaris que més recordo són: La “Vanguardia Española” (1881-….), que és la mateixa d’avui, però convinentment democratitzada, “La Solidaridad Nacional” (La Soli) diari falangista (1939-1979), “El Correo Catalán” (1876-1985), “El Noticiero Universal” (El Ciero) (1888-1985), “El Diario de Barcelona” (El Brusi) (1792-1994), “La Hoja del Lunes”(1925-1982), el “Tarrasa Información” (1953-….), abans anomenat “Tarrassa” (1939-1952) en l’àmbit local … i d’altres que no recordo, ja que no llegia masses diaris en aquells anys.

Si que recordo que els diaris es venien al carrer. Els venedors de diaris eren normalment xicotets que es treien les seves primeres “peles”, o sigui, el seu primer treball remunerat. Pel carrer, concretament recordo la zona del portal de Sant Roc, cridaven el nom del diari que venien, i a vegades el titular gran de portada, normalment per compte d’algun quiosc de la zona, i els transeünts els hi compraven, es a dir, portaven el producte al carrer on hi passaven els potencials compradors, amb el que milloraven de forma sensible el numero de diaris venuts.

noticieroEls del mati, els venien a primera hora, bastant de matinada, i els de la tarda, els venien des de mitja tarda; aquests eren “El Noticiero” i “La Prensa”. Els xavals cridaven “!!!Ciero, la prensa, con la lista de la Loteria!!!! Era una cantarella urbana molt familiar.

Els dilluns com que no sortien les edicions dels diaris habituals, i l’Associació de la Premsa, publicava “La Hoja del Lunes” que també es venia, com els altres, al carrer. En aquest cas, els venedors cridaven ¡!!La hojaaa!!! Llavors els diaris valien un duro” (uns 3 cèntims d’euro actuals).

vanguardia brusi correocatalan solidaridad tarrasa informacion 1953 tarrasa 1940


Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: