Records de Can Guitard de la Riera

18 09 2009

can guitard masia

can guitard masia

Avui us explico uns records de l’Emilia i l’Antonio Crusellas sobre la masia de Can Guitard de la Riera.

Aquesta masia és molt antiga i ja la trobem documentada, amb el nom antic de Mas Molins o dels Molins, des del 1239. Amb el nom de Guitard apareix per primer cop al S. XIV i amb el nom actual consta des del S. XVII. El 1558 figura com a propietari en Benet Guitard i el 1455 un tal Molins. L’any 1920 apareix com a propietari en Emili Solar Anglada, llavors alcalde de Terrassa i actualment crec que pertany a la família Masdefiol.

font de sant jeroniActualment la masia està deshabitada i els seus voltants descuidats, ja no en queda pràcticament rés del seu antic esplendor. Només conserva el que es coneix com a “barri” (un espai tancat que dona protegeix l’entrada a la masia), un campanar i penell a la cresta de la façana, un antic rellotge de sol molt malmès, una font romàntica en un espai que antigament havia estat enjardinat, just davant de l’entrada de la masia, unes grans basses d’aigua i uns plafons de ceràmica amb “deu vos guard” a la façana i de Sant Jeroni a la paret exterior (bastant deteriorats). Sembla ser que aquesta ceràmica exterior formava part d’un font en la que hi podien beure aigua els qui passaven per davant la masia.

Els records dels Creus són de quan la seva família tenia arrendada un mas que pertanyia a Can Guitard i que estava situat just on avui hi ja la fabrica Veiga. El mas estava situat al capdevall d’una carretera arbrada que tot travessant la riera anava de la carretera de Terrassa a les Fons fins a la masia pairal.

La font

La font

Recorden que la casa era petita, tenia un menjador, la cuina i dues habitacions, però en canvi disposava d’una granja amb 100 porcs i molt aviram. Diuen que la granja la portava un tiet seu, anomenat Ramon i que vivia amb la seva mare, que no podia caminar. Ells hi van estar de petits i recorden el camí en carro que els portava de Terrassa a la granja i les aturades que feien al burot d ela carretera de Rubí per pagar l’entrada dels productes a la vila. La granja els va ajudar a suportar els anys de la guerra civil i la gana que es va passar a la nostra ciutat, però al Sr. Ramon un dia li va tocar anar al front i ja no va tornar i la granja es va tenir que deixar.

Un dels records que més li ha quedat gravat a l’Emilia és un fet que no he pogut datar, tot i que és segur que va passar abans de la guerra: explica que ella recorda que un dia al burot de la carretera de Rubí hi van haver 2 morts i a la ciutat hi va haver un gran aldarull per aquest fet (si algú en sap alguna cosa més, agrairia que ens ho expliqués).

anunci canguitart riera 1915Finalment us mostro un anunci del 1915 on podeu apreciar tot el que es venia a Terrassa procedent de Can Guitard.


Accions

Informació

2 responses

18 09 2009
Ricard Font Serra

El panell ceràmic de Sant Geroni, és de fàcil accés per tothom, s’hauria de preservar o canviar de lloc perquè no el facin malbé

22 07 2011
Albert Prieto

Hola,
No sé si tindrà algun tipus de relació amb els records de l’Emília, però mira’t això: http://terrassa75.wordpress.com/2011/07/22/confusions-perilloses/
Es refereix a un incident que va tenir lloc tot just esclatar la Guerra Civil a prop del burot de la carretera de Rubí. Dubto, però, que sigui el mateix que deia l’Emília. No he pogut constatar que cap dels ferits morís ni tampoc fins a quin punt el fet va causar aldarull en un context en què prou rebombori van aixecar tots els assassinats que els ‘incontrolats’ començaven a cometre (per exemple, els de la Barata).
Aprofito per convidar-vos a passar pel blog http://terrassa75.wordpress.com i, si voleu, a participar-hi.
Salutacions.
Nota.- Benvingut i esperem que el teu blog tingui molt d’èxit.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: