Riuades del 62 (… i continua 11)

27 08 2009
ajudes al palau d'esports de BCN

ajudes al palau d'esports de BCN

El tema de les riuades no s’acaba mai i, revisant els posts anteriors, he vist que encara mancava algun detall.
Seguint amb la relació d’ajudes rebudes que recollia en el post número 10 de les riuades, cal citar l’ajuda de la televisió francesa que va recollir 6 milions i els va destinar a la construcció d’escoles en les poblacions afectades. A Terrassa tenim el “Col·legi França” per aquest motiu, tot i que la història no sempre és bonica ja que per poder aconseguir el terreny on construir aquest col·legi la ciutat es va desprendre del edifici modernista de l’antic grup escolar Torrella, una autèntica barbaritat històrica.

Una anècdota: les ajudes del “casal català de París” van ser totalment silenciades per la premsa franquista.

Si parlem de la distribució de les ajudes entre els afectats aquí ja hem de parlar d’una desorganització monumental i no crec que ningú pugui mai arribar a explicar tot el que va passar. El fet és que molta gent pensa que no tots els diners van arribar on tenien que arribar.

M’he oblidat dels molts festivals benèfics que es van organitzar, festivals musicals, taurins, atlètics, conferencies, rifes, etc…, sembla ser que a l’Hotel Ritz de Barcelona es va sortejar un abric de visó.

festival23-09-57Deixeu-me que ara us parli d’un festival que es va fer a l’estadi municipal el 23 de setembre de 1967 (5 anys més tard) amb l’objectiu d’aconseguir diners per fer un monument per les víctimes, un monument que no es va arribar a fer mai. En els festival van actuar Conchita Bautista, Peret, Salomé, Pili i Mili, Franz Johann i Gustavo Re, els grups terrassencs “los sonámbulos i los bárbaros” i van assitir 12.000 persones amb una recapta de més de 50.000 ptes. Qui se les va quedar és encara un misteri. (a la imatge de la dreta podeu veure l’anunci oficial del festival).


Accions

Informació

5 responses

28 08 2009
Ricard Font Serra

El responsable de la destrucció del Col•legi Torrella va ésser el meu cosí Manel Tobella, aleshores tinent d’alcalde de Foment, jo li havia dit a la cara i em va respondre que “en aquells moments l’ajuntament no tenia diners”. Això no és cap escusa. Se’n devia penedir i després va salvar el magatzem Farnés per fer l’Arxiu Tobella.

2 09 2009
josep badrenas

A més del col•legi Torrella, també es va destruir l’escola de música de la placeta Mossèn Cinto, que era un edifici singular, digne de conservar-lo, per a construir l’edifici de correus actual. El recordeu?

19 07 2011
Angela Garriga Petit

Jo també vaig anar en aquest col.legi, era un gran edifici modernista i el que van fer de enderrocar-lo va ser una llàstima.

8 08 2011
Albert Roma (Rubí)Barcelona-España

La persona que va manar destruir el Col·legi Torrella no pot estar tranquil a la seva tomba. Els cucs li recordaran continuament.

8 08 2011
Albert Roma (Rubí)Barcelona-España

Es veritat, he quedat curt amb la maledicció.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: