Visita a les ”botigues museu” de Salàs de Pallars (1)

11 08 2009

matamosques flit

matamosques flit

Avui us vull recomanar, a tots els qui us agrada recordar coses, una visita que no us podeu perdre. Es tracta de les “botigues – museu” de Salàs de Pallars, un bonic poble carregat d’història que es troba a prop de Tremp.

A Salàs hi podeu gaudir d’una bona passejada pel seu nucli antic que conserva el seu traçat medieval amb 3 torres de defensa i les seves antigues portes d’entrada, però el més destaca és el “carrer de les Eres”, un lloc on trobareu unes construccions úniques a Espanya, un lloc que es va crear específicament per poder tancar els milers de mules que s’hi aplegaven en el mercat d’animals de “peu rodó” més important de la península.

tub atrapamosques

tub atrapamosques

Però el motiu d’aquest record és que a Salàs trobareu la reconstrucció d’alguns establiments tal i con eren en la primera meitat del segle XX. Hi trobareu un establiment d’ultramarins i colonials, una barberia, un cafè i una farmàcia, a més d’un Centre d’Interpretació de l’Antic Comerç amb d’una sala d’exposicions monogràfica, dedicada aquest any a les mosques i als estris que s’han fet servir al llarg dels anys per intentar matar-les, des del famós DDT al Flit (a casa encara li diem flit als aerosols que fem servir per matar les mosques), tot passant per l’Orion, Fogo, Excelsior, Cruz Verde o els “tubs atrapamosques” que recordo haver utilitzat i que consistien en una mena de tires de paper engomat que anaven dins d’un tub i es penjaven del sostre. En aquests papers hi quedaven enganxades les mosques i mosquits que s’hi acostaven.

Us puc assegurar que aquesta visita us transportarà uns quants anys enrere, ja que hi ha tot el que pugueu recordar i algunes coses que segur ja teníeu mig oblidades. Vull destacar que les explicacions que es donen en la visita guiada són molt interessants i estan pensades per fer-vos reflexionar de com han evolucionat els productes, els envasos i la publicitat al llarg dels anys.

Tot això ha estat possible gracies a la paciència i la dedicació d’en Francesc Farràs un historiador que durant molts anys ha aplegat un gran nombre d’objectes i productes i amb ells ha sabut creat un museu dels records, perquè així crec que s’hauria de dir, i que és tant especial que hauria de ser una obligació per tothom de visitar-lo. Ell ha aconseguit fer de les coses quotidianes quelcom d’especial i a més d’una forma real, amb productes, estris, mobles i espais reals que es poden tocar i que no són reproduccions. En el proper post us explicaré alguns dels records que vaig tenir durant la visita.


Accions

Informació

One response

27 08 2009
Ricard Font Serra

El flit va ser tant popular que quan amb una manxa de pulvoritzar dispersavem el producte mata-insectes fós el que fós en deiem flitar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: