La ràdio a Terrassa (2): Els orígens EAR156 i EAJ25

29 07 2009

antolina boada 1933

antolina boada 1933

Els orígens de la ràdio a Terrassa els hauríem de cercar ens unes proves que es van fer a l’Escola Industrial l’any 1914, però el vertader impulsor va estar l’Eudald Aymerich que va reunir a casa seva, a la Font Vella, els primer afeccionats al món de la ràdio. radio club 1928EAR156Aquí va néixer , el 27 de novembre de 1928, el “Ràdio Club”, que va organitzar concursos de ràdio, va publicar una revista anomenada “Ràdio Tarrasa” i va fer les primeres emissions a través d’una emissora experimental, anomenada EAR 156.

Botiga Aymerich 1923

Botiga Aymerich 1923

radio club 1929La primera retransmissió que es va fer en directe des de EAR 156, diuen les cròniques de l’època, que va ser un concert de la Banda Municipal de Terrassa i l’Orfeó de Terrassa que es va fer en honor de Santa Cecília, patrona dels musics, al Teatre Principal. Aquesta emissió es va fer el dia 22 de novembre de 1929.

anunci 1925

anunci 1925

L’emissora va començar radiant els diumenges i dies festius i només de 9 a 11 de la nit i així va anar passant el temps fins que, al cap de tres anys, el govern central va concedir al Ràdio Club Terrassa la definitiva EAJ 25.

radio club 1932Va ser en un dia de Nadal del 1932 quan es va poder posar en funcionament  Ràdio Terrassa EAJ 25 i els primers locultors van ser la senyoreta Antolina Boada i el Sr. Blasi. La fundació oficial va ser el divendrer 2 d’abril de 1933 i el seu primer president va ser en Jacint Figueras i el seu tresorer l‘Eudald Aymerich.

Una curiositat: La Srta. Antonia Boada treballava pels matins a la fàbrica de Cal Blasi (c/ Col.legi) i no se si aquest és el motiu que el seu company d’emissions fos precisament un locutor amb el cognom Blasi (deixem aquest interrogant obert per si algú pot aportar noves dades).


Accions

Informació

5 responses

29 07 2009
Ricard Font Serra

Recordo que a Ràdio Terrassa varen tenir tancat en una urna un fakir durant 40 dies, sense menjar. Suposo que li donarien, després de tancar a la nit, com a mínim aigua o potser algun líquid més nutritiu. Això seria els anys cinquanta.

29 07 2009
Maria

Jo recordo l’edifici de l’Europrix, davant l’estació de FGC, i a sobre, l’anunci de Radio Club 25. Quina gran pèrdua la d’aquesta emissora, fa poquets anys!

30 07 2009
Ricard Font Serra

Ràdio Terrassa tenia dues ubicacions principals, l’una l’oficina i estudis al carrer de Sant Pere, l’altra l’antena amb les seves instal•lacions i quarto de control per el vigilant i el seu habitatge, tot a Can Boada prop de la Masia Marcet, a costat del dipòsit de l’aigua que també vigilava. L’antena l’havia construït el mecànic, Joan Roca de la carretera de Matadepera, i un fort vent va cargolar el suport i va haver de tornar-lo a fer més reforçat.

30 07 2009
Ricard Font Serra

Jo encara porto el butlletí del Grup filatèlic, numismàtic i de col•leccionisme, i en quan a l’edifici de Ràdio Terrassa que diu la Maria, no sé que és el que s’ha perdut, o és que l’emissora ja no emet?

12 08 2009
maria

L’edifici encara existeix, el que ja no hi han són els magatzems.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: