La Ràdio a Terrassa (1): els aparells de radio i “el Zorro”

27 07 2009

Palau 1957

Palau 1957

Diu en Josep Badrenas: “ En l’època de postguerra, l’única distracció que ens subministraven a domicili, era la ràdio. Els aparells receptors eren com unes grans caixes de fusta, amb uns altaveus immensos a dins, i funcionaven amb unes bombetes, que en deien làmpades. A més làmpades més qualitat tenia l’aparell,… n’hi havia de quatre, de sis làmpades… etc. L’inconvenient és que aquestes de tant en tant, es fonien i l’aparell deixava de funcionar. Els aparells disposaven d’uns botons per seleccionar en el dial 4 tipus d’ona: l’ona curta, l’onda llarga, l’ona mitjana i l’ona pesquera.. o al menys són les que jo recordo. Les programacions normals es rebien per l’ona mitjana (“onda media”), i les emissores clandestines com la Pirenaica, es rebien per l’ona curta. Quan aconseguies sintonitzar-ne una, durava poc, ja que els serveis radiofònics del regim emetien sempre que els era possible interferències per que la gent no pogués escoltar-les; ja que posaven a parir al regim, i això era considerat perillós i calia prohibir-ho. El primer aparell que varem tenir a casa, el va fer un veí (el marit de la Josefita) que comprava els components necessaris i els muntava. L’aparell funcionava molt be i fins no fa gaires anys el teníem guardat en una caixa com un record nostàlgic. Ara no se on para…”

tiovivo 1958

tiovivo 1958

Nota personal: A casa també en teníem una de ràdio de làmpades i els vespres recordo que el pare  connectava amb radio pirenaica. La radio encara funciona, però cal posar-hi un transformador, ja que encara va a 125 v.  Recordo que menjàvem amb la radio posada i, no se perquè, m’ha vingut al cap que el pare sempre recordava un programa d’humor que feia un tal Pepe Iglesias, de nom artístic “El Zorro” i repetia un frase que deia:

“Soy “El Zorro”, zorrito, para mayores y pequeñitos; yo soy “El Zorro”, señores, de mil amores voy a empezar” i deia que parlava des de “las dependencias del hotel una sola cama, donde hay bronca cada semana…”.


Accions

Informació

6 responses

27 07 2009
Rafael

I els contes per la canalla “CASCABEL” i les aventures del detectiu “TAXI KEY”, i els discs sol•licitats de “RADIO TERRASSA” i quan anaves a cal CASAS a comprar unes sabates et dedicaven un disc en un programa que feien els diumenges a la tarda. A casa va entrar la radio, un PHILIPS a l’any del Congrés Eucarístic de Barcelona (1952?) perquè la meva avia pogués seguir les retransmissions que feien.

27 07 2009
Ricard Font Serra

Jo vaig fer el curset de Radio Maymó, primer hem vaig construir una radio galena que funcionava sense electricitat, només s’havia de connectar a una antena exterior, que era un cable llarg penjat entre dues parets amb uns aïlladors perquè no fessin terra i després un terra que podia ser el tub de plom de l’aigua. S’havia d’escoltar mitjanant auriculars ja que el corrent continu que es produïa entre l’antena i el terra era molt feble. Després també vaig construir un súper heterodino de set làmpades.

28 07 2009
Ricard Font Serra

Procurava no perdre’m cap programa del Zorro, que era humorístic i molt bo, tenint en compte que aleshores era més difícil que ara fer humor ja que hi havia tres temes bons pels humoristes, i prohibits, com són política, religió i sexe.

31 07 2009
josep badrenas

Els sabaters Casas, es deien “Calzados Egara” i el seu programa a Radio Terrassa, era “la hora radiante de calzados Egara” a traves del que dedicaven les cançons que havien demanat els que anaven a comprar-se unes sabates, i moltes vegades les compraven allí per poder sentir el seu nom per la ràdio juntament amb la seva cançó preferida. També hi havia, com diu en Rafel, el programa de ” discos sol•licitats” mitjançant el qual,la gent contractava (pagant) una dedicatòria i una cançó per la radio “en el dia de su santo” ”en el dia de su boda” o “por su regreso de la mili”.

31 07 2009
josep badrenas

Les cançons mes demanades eren “Su primera comunión” “El emigrante” “Soy minero” del Juanito Valderrama o de l’Antonio Molina., moltes d’en Machin i d’en Pepe Blanco (No el ministre!!!) o “muchacho te vas a la mili”, “Mustafa” i altres floritures per l’estil, del Jose Luis y su guitarra, del Juanito Segarra o d’en Lorenzo Gonzalez. O també d’en Jose Guardiola (no el Pep del Barça!!). tots ells cantants de l’època-
El “Taxi key” que diu en Rafel era un miniteatre radiofònic de EAJ1 Ràdio Barcelona, de la cadena SER (sociedad española de radiodifusión) que plantejava cada dissabte al vespre, un cas per un detectiu i el púbic havia d’endevinar qui era l’assassí. L’ajudant es deia Glosso i la secretaria Nora. A mi m’agradava molt escoltar la ràdio, i podria explicar un munt d’anècdotes i programes que havia seguit, no pas tots de Ràdio Terrassa, com la sèrie “Diego Valor, “el piloto del futuro”, “ustedes son formidables”, …però hi ha una anècdota en especial que recordo i que a mi em va quedar molt gravada. No hem puc estar d’explicar-la: Recordeu la Mari Santpere? doncs hi havia un locutor a Radio Madrid que es deia Boby Deglane que presentava un programa d’entrevistes per la ràdio. Va convidar a la Santpere i durant l’entrevista li va dir: “Vosotros los catalanes, cuando hablais pareceis perros.. siempre decis “au,au…” i la Mari Santpere, que els tenia ben posats, li va contestar… “doncs a Catalunya, als “perros” els posem per nom “Boby”. Es va comentar bastant, des de Catalunya, i en Boby, no es va posar més amb nosaltres…

Perdoneu….

Josep Badrenas.

1 08 2010
Dolors

He fet un retrocès amb el temps, al recordar els programes de la radio, que sempre es mantindrà viva. Referent al programa de “Vds. son formidables”, crec que feien coses per ajudar a les persones.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: