Xocolates Ortí, Piera i Brugueras i els cromos (1)

1 07 2009

anunci del 1918

anunci del 1918

Avui el record ens l’ha proporcionat l’amic Ricard Font i diu així: “crec que seria molt interessant parlar de la fàbrica de xocolata terrassenca Ortí, Piera i Brugueras, “el niño”, no tant com a fabricants sinó com a emissors de cromos col·leccionables. Tenen col·leccions de cromos de contes, d’artistes de cine, dels reis gots, del Charlot de geografia, de història, etc. Com a mostra t’adjunto uns cromos de futbol, escrits amb ortografia anglesa Foot-Ball. Els que he escanejat són del Terrassa, però n’hi ha del Barça, del Sabadell etc. Si algú li fa gràcia us en puc escanejar d’altres temes”. També ens fa saber que “el Sr. Ortí era a Tarragona i que es va ajuntar amb en Piera i en Brugueras que eren de Terrassa”

Comentaris:

Segons sembla els orígens a Terrassa es remunten al 1814 i provenen d’una xocolateria  de nom Piera situada a la Plaça Vella (just on avui hi ha la tenda del Tous). Podreu trobar més informació als records: record1record2

Un successor d’en Piera i el Sr. Brugueras van crear la fàbrica de la Rambla 215, 217 l’any 1918 i ja al 1924 es van ajuntar amb un nou soci, el Sr. Ortí que tenia una fàbrica de xocolata a Tarragona i van traslladar la fabrica de Terrassa a la nova seu del carrer Pare Llaurador, 122. Anys més tard van decidir continuar el negoci només a Tarragona i tancar la fabrica de Terrassa.

piera y brugueras 1924piera y brugueras2 1924Per il·lustrar aquests moviments us incloc un anunci del 1918 i també uns anuncis del 1924 in el que surt una nova marca anomenada “Ibérico”.

Algú podria pensar que la confiteria Piera, que es va fundar el 1861, pugui tenir a veure amb el Piera de la fàbrica de xocolata, però sembla ser que només eren parents.


Accions

Informació

3 responses

1 07 2009
Ricard Font Serra

Amb aquesta marca de xocolata al dors es van publicar molts cromos. Jo tinc moltes col•leccions encara que poques de complertes. Les enumeraré: “el Cid”, els aborígens, “Juego de rompecabezas”, “Aventuras de Faty”, “Quo Vadis”, un joc de cartes amb instruccions de futbol al dors, “raid aéreo del puerto de Palos a Buenos Aires”, “el gorrión y la liebre”, “el faro eléctrico”, “provincias españolas”, Montserrat, “el circo”, els continents, “alfabeto de banderas (Boy Scouts)”, “la caja de yesca”, “escenas selectas de cinematografía”, “intimidades de artistas de cine”, “el pintor sin colores”, “construcciones”, els reis Gots, “Foot Ball galería de jugadores y jugadores internacionales”, “colección sorpresa”, “artistas populares”, “acción española en Marruecos”, “escenas baturras”, “jugadas de fútbol”, “mapa de América (montable)”, Aventures de Charlot en dues col•leccions diferents, (completes) i el conte “la reina de la nieve”.

6 04 2011
xavier

hola Ricard,

Jo també tinc vàries col·leccions com Cinco semanas en globo, Oceanía, África, Europa, América, Asia, La reina de la nieve, La caja de yesca… i estic intentant desxifrar la data d’aquestes col·leccions…

No sé si tu em pots ajudar… tu agrairia molt…

Gràcies!

8 04 2011
Ricard Font Serra

Jo concretament no ho sé, peró existeixen al mercat catalegs per definir gairebé totes les col·leccions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: