Personatges populars de Terrassa (1)

15 05 2009
Lleó Regulus 1963

Lleó Regulus 1963

He rebut una nova aportació de l’amic Josep Badrenas, en la que ens parla d’uns personatges característics de Terrassa que ell ha volgut destacar i com que la llista és un xic llarga, he dividit l’article en dues parts:

Diu en Josep: “ara vaig a dedicar unes línies a parlar de personatges de Terrassa que varen estar de moda per un motiu o altre.

El primer personatge del que vull parlar és d’un poeta que va escriure algun llibre de poesia, de nom Joaquin Montero Claverol, i que tenia una tenda de mobles al carrer Sant Antoni. Era un col·laborador esporàdic del diari local. … Qui serà qui m’amortalli// i un cop mort, fred i enterrat//….. (una mica tètric oi?).

El segon personatge pintoresc i conegut que destacaré és en Conrad Fontellas i Gamisans (1910-1975), més conegut com a Pickman. Aquest va ser artista de cine i va arribar a sortir en algunes pel·lícules rodades a Barcelona, i fins i tot, es diu que va sortir d’extra en una pel·lícula de la Marilin Monroe, que ell se les pintava d’haver-li fet un petó. El Pickman anava amb una gavardina clara, bastant tronada, i era fàcil trobar-te’l en qualsevol bar de Terrassa. Realment era cert que havia actuat en algunes pel·lícules professionals i en alguna d’amateurs de Terrassa. M’han explicat que al final de la seva vida venia ensiamades de Mallorca i vivia en una casa que feia cantonada amb el carrer de sant Leopold i sant Isidre.

En Pickman va ser un reconegut enginyer tèxtil, titular d’alguns invents notables com ara l’astracan sintètic, i també actor i productor cinematogràfic.

El tercer personatge digne de mencionar va ser en Ramiro Masdeu. Aquest terrassenc, va ser un erudit historiador que va impulsar de forma molt enèrgica i eficient els estudis sobre l’origen i datació de les esglésies de Sant Pere. Es va autoanomenar integrant de la noblesa espanyola  i es va canviar el nom per un de més aristocràtic,  (Ramiro de Mas Deu) amb un títol nobiliari que ara no em ve a la memòria. Aquest personatge, que va pertànyer molts anys a Amics de les Arts, en una ocasió va comprar un lleó acabat de néixer i el lluïa pel carrer com si fos un gosset. Aquest lleó el va anar alimentant i fent créixer, fins que se l’hi va fer tan gran que no va poder tenir-lo més a casa i el va donar a una gasolinera que hi ha a l’entrada del poble de Sallent, que precisament es diu “Estació de servei El Lleó”, en record de l’animalet, que per cert es deia “Règulus” (veure foto al Tarrassa Información del 1963).

Recordo que se l’enduia a passejar i d’excursió i que la bestia era molt dòcil. En una ocasió, se’l va endur a la Mola, i a mitja pujada el va lligar a una alzina a peu del camí, mentre ell s’amagava per veure com reaccionava la gent al trobar-se un lleó lligat a un arbre; ell ho explicava com una aventura molt divertida. El lleó va morir en una gàbia a la benzinera de Sallent, però el varen dissecar i penso que encara hi és…, no sé qui era mes animal!!!”

lourdes i pickman

Comentari: el dia 20 de novembre del 2005 es va celebrar un acte en memòria del 30 aniversari de la mort d’en Pickman als Amics de les Arts amb la projecció de “Terrassencs” de Carles Barba i fragments de “Huella de Luz”.

El Rafael Arozrtegui ens fa arribar una fotografia de la Lourdes i el Pickman al bar dels Amics de les Arts.


Accions

Informació

6 responses

15 05 2009
Rafael

Tots tres contertulis dels “Ximples”. (Amics de les Arts)

15 05 2009
Ricard Font Serra

A en Conrad Fontelles, alies Mario Pikman, la ciutat li ha dedicat un carrer a can Colomer. Ell era professor de pràctiques de teixits a l’escola industrial quan jo estudiava, per allà els anys 1957. Havia inventat l’astracan artificial que era un teixit que imitava la pell de l’animal, i de jove, quan tenia diners, anava amb un cotxe descapotable i anava sempre rodejat de noies boniques (exercia de solter i artista). Els darrers anys de la seva vida els va passar enganxat a la beguda i, a l’escola, s’adormia al sofà de la sala de professors. Recordo que acostumava a dir: “EOK, España la ONU, Katanga, ay fregao!” i “Hay quien vive del trabajo y quien toca el contrabajo” entre moltes altres parides.
El teler de tovalloles que feia servir a l’escola no podia parar mai durant la seva classe, ja que quan treia el troç, el Pepitu del bar de l’escola li canviava les tovalloles per esmorzars. Darrerament es guanyava alguns diners venent ensiamades que li enviaven de Mallorca.
Parlant del Pepitu Navarro, el del Bar, recordo que va regentar també el bar de la carretera de Sallent on va anar el lleó del Ramir Masdeu i Castellet. També hi tenien un goril•la, que alguna vegada s’escapava i tenia que anar a buscar-lo amb la guàrdia civil. El Pepitu em deia que a ell el creia, però un dia no el va obeir i va mossegar a algú i el varen tenir que matar a trets.

19 06 2009
JMFrancino

Un personatge present en la meva joventud i en la dels meus compays.
Habitant dels Amics, Carrer Sant Pere, Raval… i cap a l’altra banda.
Aquesta Festa Major, el nostre grup, Els Folls presentarem el nostre segon cd anomenat “Carretera i Manta” on s’inclou la cançó “Princep de l’Astracan”, dedicada a en Pikman, personatge difícil d’explicar per qui no hagi viscut en el seu entorn.

8 06 2013
Joaquim Verdaguer

Fa uns anys la família del Pikman va fer donació a l’Arxiu Municipal del fons fotogràfic d’aquest peculiar personatge.

28 02 2017
jlluciagencat

Algú sap aproximadament la data de neixament del Conrad Fontelles, conegut com a Pickman..?
Resposta: En Conrad Fontelles Gamisans va neixar l’any 1910 i va morir el 1975, pero no ne ni el dia ni el mes del seu neixament.

18 07 2017
Josep Maria Parellada Rosell

Jo vaig conèixer i tractar a en Pickman, vivía al carrer Martínez Anido 41, ara crec que es Francesc Macià, i jo vivia al n. 43. Venia sovint a casa perquè el meu pare Pere Parellada Roig, li mecanografiés textos que portava manuscrits. Fumava molt i era seriós però agradable. L’any 1965 vaig anar a viure a Barcelona i li vaig perdre la pista. Jo tenia 16 anys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: