Records de les carboneries (2)

17 11 2008

pila troncs

pila troncs

El Josep ens segueix aportant dades a l’entorn de la carboneria:

Diu “a mes de carbó, veníem llenya i en la primera foto podeu veure el meu pare dalt d’una pila de troncs d’alzina i feixos de “costers” de pi,  que era la part exterior dels troncs desprès de treure’n l’escorça, o sigui, el resultat de polir els troncs grossos per a aprofitar-los per fer fusta fina).

badrenas2En la segona foto es veuen les teulades d’uralita dels coberts on guardàvem el carbó, i on el garbellàvem per separar el carbonet de la terregada (que per cert, en castellà es diu “picon” tal com diu la propaganda d’en Monsonet).

badrenas4En la tercera foto es veu la pila de llenya d’abans, però retratada des de dalt de l’habitatge on vivíem, dins del recinte de la carboneria. Val a dir que, a més, en els baixos de l’habitatge, i donant al carrer, teníem una tendeta d’ultramarins, on veníem una mica de tot.

Encara que sembli que no té a veure amb la carboneria, cal aclarir que per nosaltres era tot una mateixa cosa. Jo, que també venia a la tenda, alternava la  tenda i el carbó  o la llenya, ja que venien clients a comprar les dues coses al mateix temps.

badrenas5En la quarta foto es pot apreciar detalls de “les instal·lacions” que el meu pare havia anat muntant ell solet amb els mitjans que tenia a ma, per a donar forma als compartiments per cada tipus de producte, ja que a mes, hi  havia el carbó de pedra, l’antracita, les boles. (de closca d’ametlla), etc.

badrenas3El meu pare va “inventar” les paperines de carbó per vendre-les a les tendes. Consistia en omplir paperines de mig quilo de carbó fluix o unes de tres quilos de carbó d’alzina. Ell mateix, els dilluns, anava tenda per tenda a prendre les comandes i entre setmana, entre tota la família omplíem les paperines, i el divendres i dissabte les anava a repartir amb el carro i el burret que teníem com a  mitjà de transport (en la darrera foto es veu la sortida d’una expedició de mercaderia per repartir… cultpract1957La mare  portava la tenda i jo estava als dos llocs ajudant i a les tardes… al col·legi de la Cultura Pràctica (en aquella època tenia entre 10 i 13 anys).

Realment vaig aprendre molt de lo que es la vida, i aquest “master” m’ha estat molt útil”

Comentari: He afegit un anunci de la Cultura Pràctica de l’any 1957.


Accions

Informació

3 responses

18 11 2008
estel

Hola papa!
que guai el blog!!!!!!!!
et volia preguntar com crear-ne un, però que tractaria sobre alguna altre cosa.
Quin és el lloc més segur per crear un blog?
I, existeix un blog on només estigui permesa l’entrada a uns certs usuaris?
bé, si vols contesta’m a casa! Jejeje
un petó!
Resposta: Ara resulta que la meva filla es comunica amb mi des del blog, serà possible? De totes maneres donaré resposta per si serveix per algú altre:
– Llocs segurs on crear un blog: blogger i wordpress ofereixen seriositat i seguretat.
– Permís d’entrada: Les mateixes eines que ofereixen aquests serveis de creació de blogs permeten limitar l’entrada dels blogs, però no té gaire sentit fer-ho ja que la filosofia dels blogs és compartir informació amb tothom.
– Com crear-ne un? En aquest enllaç
http://cecotclubmk.wordpress.com/2008/05/30/conferencia-sobre-els-blogs-dempresa/ vaig publicar un power-point on explico (de la pàg. 42 en endavant) com crear un blog amb wordpress.

19 11 2008
josep B.

Un anunci a Radio Tarrasa deia: CULTURA PRACTICA – INSTITUCION MODERNA DE ENSEÑANZA MERCANTIL.
Per lo que dedueixo, lo de mercantil vàren afegir-ho després…
¿Algú té algun document gràfic de l’escut de Cultura Pràctica que portravem a les bates? hi havia una C i un P entrellaçades.

salutacions

1 12 2008
Ramir

Jo tinc una insignia (Pinc que en diuen ara)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: