La taula de braser i els seus perills

13 11 2008

Ja està fent una mica més de fresca i aixó m’ha fet recordar que de petit a casa dels pares no hi havia calefacció i com en moltes altres cases la gent utilitzava una tauleta rodona amb un braser per calentar-se el peus i no passar tant fred.

Recordo que el braser, una mena de plata de ferro colat on s’encenia el carbonet ( a casa en denominaven “terregada”) amb unes fustes anomenades “teies”, feia una combustió lenta i permetia gaudir d’una font de calor que durava unes quantes hores. De tant en tant el braser es tenia que remenar amb una mena d’estri semblant a una pala llarga, ja que si no es feia, la cendrà del carbonet que s’havia consumit quedava a la superfície i podia ofegar la combustió de la resta de carbó que encara quedava.

El braser s’encenia normalment al pati i es col·locava sota la taula en un forat que aquestes taules de braser ja tenien preparat per fer que aquest quedés ben agafat. El plat del braser s’acostumava a protegir amb una mena de tapa de filferro que tenia dues utilitats, per un cantó deixava passar la calor del braser i per l’altre protegia les faldilles de la taula (aquestes servien per què el calor quedés concentrat dins de la taula) i també protegia de que els peus i les sabates no s’enduguessin una cremada inoportuna.

Cal tenir en compte que amb la combustió del carbonet emanaven gasos tòxics i per això les mares no deixaven que els nens juguessin sota les faldilles de la taula quan el braser estava encès. S’havien donat casos de nens que s’havien mort per culpa del braser i també de cases que s’havien cremat per culpa de que el braser havia encès les faldilles de la taula i el foc s’havia estès per la llar.


Accions

Informació

2 responses

13 11 2008
Ricard Font Serra

Per estar calent posaves les cames a sota les falldilles de la taula. A casa no teniem braser ja que al viure al costat de la fàbrica ens enviaven l’aigua calenta de la caldera als radiadors de la calefacció. Pero la meva àvia de Sabadell la mare de la mare, si que utilitzava braser i recordo que després d’encendre el braser amb terragada, hi posava un carbó fet amb pinyols d’oliva que en deien orujo i aquest tenia molta més durada i calories.

13 11 2008
Rafael

A casa si que el feiem servir i recordo que la meva avia hi havia deijat més d’un cop las soles de les sabatilles ben cremades amb la consecuent pudor de goma cremada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: