El primer concurs de gegants a Terrassa

7 10 2008

He vist que Terrassa es vol presentar com a  candidata a Ciutat Gegantera pel 2010 i des d’aquest espai vull donar el meu suport a aquesta iniciativa, que a més cointcidiria amb el 60 aniversari dels gegats nous de la ciutat, en Ramonet i l’Estefania.

Aquest fet m’ha fet recordar que el 2 de juliol de 1950 i com a un acte de la Festa Major, es va convocar el Primer Concurs Provincial de Gegants de Barcelona, tot coincidint amb la celebració del centenari dels gegants vells de Terrassa.

La festa es va dur a terme a la Plaça del General Primo de Rivera (Plaça del Progrés), tot i que la desfilada va passar per diferents carrers de la ciutat i van ser acompanyats per la colla de capgrossos.

Desconec si aquest concurs va tenir continuïtat en altres poblacions, però perquè quedi escrit, podem dir que en aquest primer concurs el primer premi va ser pels gegants de Berga, i el segon pels de la Casa de la Caritat de Barcelona, amb una menció especial al mèrit escultòric pels gegants de Molins de rei i Vilafranca del Penedès. En la categoria de grups de més de dos gegants, es va premiar a Mataró i Torelló. I per les parelles que havien ballat millor van ser premiats els gegants de Molins de Rei i Cardona.

En la fotografia podem apreciar un detall de la desfilada, en el seu pas per la plaça Vella, i podem observar com els gegants de Capellades, Cardedeu, Cardona, entre d’altres passen per davant dels gegants vells de Terrassa, que estan situats en front de l’entrada de l’església del Sant Esperit.


Accions

Informació

3 responses

7 10 2008
Ricard Font Serra

EL 1982, va tenir lloc, una trobada de gegants a Matadepera que va reunir gegants de tot Europa, i els amics dels gegants de Matadepera van editar un llibre, amb l’ajut de caixaterrassa, en el qual trobem un capítol que parla de la trobada de gegants a Terrassa el 1950.
L’any 2000, per celebrar el 150 aniversari dels Gegants Vells de Terrassa i coincidint amb la IX biennal de col·leccionisme, el Grup filatèlic va fondre una medalla commemorativa, i va editat un programa dedicat als gegants.

29 10 2008
GEGANTERS DE TERRASSA

Ben volguts companys !!
En primer lloc, donar-vos les gràcies per difondre aquest tipus de noticies tant important pel mon geganter d’arreu, i més per nosaltres al ser candidata a Ciutat Gegantera.
Us comuniquem que pel 2010 els gegants vells en Robesa i na Pepona també faran anys, en concret 160.
Desitgem que el proper 7 de Febrer, Terrassa sigui escollida per portar a terme aquesta fita gegant, i que tingui, el nostre municipi, l’orgull de poder acollir i donar hospitalitat de la bona a les colles geganteres que desitgin vindre a la nostre ciutat per coneixen’s i mostrar-nos les seves figures . Una forta abraçada.
Grup de Geganters de Terrassa.

3 11 2008
Carme Perailes

La meva filla de tres anys i jo estem fent un projecte per l’escola i hem d’aportar informació sobre els NANS, com són, quina roba i guarniments porten? i la seva història.
Us demanem la vostra col.laboració per trobar aquesta informació.
Moltes gràcies.
Resposta:
Benvolguda Carme,
Gràcies per haver visitat el blog. En referència al treball sobre els nans de terrassa, et puc passar els següents enllaços on trobaràs informació:
http://www.xtec.es/~mgimene4/nans.htm
https://recordsdeterrassa.wordpress.com/2007/06/29/felic-festa-major-2007/
Espero que us serveixin, especialment per la teva filla.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: