La gelatera i els “mantecaus”

26 09 2008

Ara que ja hem deixat enrera l’estiu i les calors, recordo que, quan era molt petit, a casa el pare tenia un aparell que s’anomenava “la gelatera” i que es feia servir per fer gelats (també en diem “mantecaus” o quelcom similar).

La gelatera consistia en dos recipients, més o menys cilíndrics, un dins de l’altre. El recipient exterior de fusta i l’interior de metall, amb un engranatge que permet fer girar el cub interior amb una maneta. En el cub interior s’hi posa la massa del gelat (la crema) i en l’espai entre els dos recipients s’hi posa una mescla de gel picat i sal que permet baixar la temperatura (per sota dels -20 graus) i facilitarà la “congelació” de la massa del gelat.

esquema gelatera

esquema gelatera

Aquest sistema permetia, en pocs minuts, gaudir d’un deliciós gelat llest per consumir. Es podien fer gelats de fruita, de crema, de xocolata i de vainilla, que eren els que més m’agradaven. Durant anys he estat buscant una gelatera, com la que teníem a casa, per intentar reproduir el sabor d’aquells gelats i no he aconseguit trobar-ne cap amb una conservació que em permetés tornar-la a utilitzar. Si algú en te una i esta en bon ús li agrairia que m’ho faci saber.

Crec recordar que, a casa, per fer el gelat de vainilla el pare feia servir, llet, sucre, una barreta de vainilla i uns rovells d’ou. El que desconec són les quantitats exactes.


Accions

Informació

Una resposta

26 09 2008
Ricard Font Serra

Recordo perfectament que la meva sogra, la Pepita Sans Vda. Segués, ens havia fet mantecaus molt bons amb un aparell similar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: