El carrer Topete segons la Sra. Carmeta

23 09 2008
Pastas F. Abad

Pastas F. Abad

Avui he rebut aquesta aportació, de part de la Senyora Carme Gras, i estic segur que us agradaria llegir-la, no com un comentari sinó com un record dels anys passats al voltant d’aquest carrer, i aquí la teniu (amb alguns anuncis antics que espero us agradin):

“El bar de davant de cal Codina es deia Monumental, i per això el nom del camp del Mono, derivat del Monumental.
Al costat de cal Fruitòs hi havia cal Llonch i al seu costat hi havia un llauner que es deia Cabot. Tenia d’aprenent el Sr Bou i li fotia algun calbot quan no feia les coses bé. Més amunt hi havia cal Feliu, on venien més que res mitges, mitjons, samarretes, etc i més amunt hi havia una sabateria (la filla es va casar amb el dibuixant Avellaneda). Més amunt hi havia l’espardenyeria cal Carles i al costat a cal Raval, que es dedicaven a reparar calderes.

Després hi havia l’estable de ca la Paula, que feia cantonada amb el carrer Viveret, on hi deixaven el carro i el cavall i també hi tenien vaques. Hi feien “matons de monja” en unes tarrinetes individuals. Tenien forma de pit. A l’estable hi van posar més endavant la joieria de cal Ponsa

Al costat del bar Aurora hi havia un estanc, la mestressa es deia Rosita, al costat de l’estanc hi havia un sastre, que es deia Cortès i després un sabater “remendon” que es deia Pallarols, i després una perruqueria de l’Elena Rusca, dona del fill Pallarols. Al costat, sempre anant amunt, hi havia una espardenyeria.
La merceria era més avall, al costat del barber i els deien cal “Marro”. En realitat es deien Ballbé.

anunci del 1939

anunci del 1939

Abans del garatge Solé hi havia una fàbrica. L’amo que li dèiem “el de la pipa”, vivia al C/Topete, cantonada Aurora i es va casar amb una filla de ca l’Alloé.

A cal Solé, abans havia estat ca “l’Abad de les Pues”, al davant, hi havia el col·legi de noies de la Sra. Adelina i a sobre l’Escola Social. Més avall, entre ca la Sra. Adelina i cal Matalonga hi havia una fàbrica que feien pasta de sopa. A la façana hi havia un relleu amb una cara d’un gall. I abans d’arribar a cal Matalonga encara hi havia un tancat amb horts, de cal Vergés.

Des del pati de ca la Sra. Adelina es veien les finestres de la fàbrica de pasta: veiem la pasta assecar sobre un engraellat i un paper secant. Hi havia alguna nena més entremaliada que s’enfilava a la finestra i agafava algun macarró o fideu”.


Accions

Informació

5 responses

23 09 2008
Ricard Font Serra

L’Antoni Abad i Pous, president de la CECOT, es un descendent de ca l’Abad de les púes. Les púes són unes pintes de ferro que porten els telers, i ells n’eren fabricants.

24 06 2009
Jaume Pallarols

M’ha sorprès agradablement trobar totes aquestes referències al “meu carrer”. Jo sóc el fill de l’Elena Rusca Brugueras -la perruquera- i del Joan Pallarols Palou, el sabater. Vivíem al carrer Topete 73. L’estanquera era la Rosa Perich Adrià. Encara no fa ni quinze dies que va morir la Carmeta del Bar Aurora. El forn de cal Domènech, és popularment conegut per Cal Tano (cal Gayetano) i just al davant hi vivien els de cal Cabós, ala cantonada amb el carrer Sant Quirze.
Estic buscant informació del meu avi i oncle: Joan Rusca Avellaneda i Salvador Rusca Brugueras, afusellats a Barcelona l’agost del 1936.
Gràcies.

Jaume Pallarols i Rusca

12 04 2016
Rafel Comes

Al Jaume Pallarols. El teu avi i el teu oncle no van ser exactament afusellats sinó assassinats pels incontrolats el 10 d’agost de 1936 vora Pedralbes. Una primera informació la pots trobar al llibre Calvari d’una Ciutat Terrassa 1936-1939 editat per Hispania Martyr. Per cert el segon cognom del teu oncle hi està equivocat. Diu també Avellaneda en lloc de Brugueras.

12 04 2016
Jaume Pallarols i Rusca

Moltes gràcies… No conec el llibre, però el buscaré. És cert que van morir assassinats per trets de fusell, afusellats. Només tinc la versió de la família i per això demanava si algú sabia alguna cosa més.
Moltíssimes gràcies per tot.

Jaume Pallarols

7 03 2018
Maria Rosa AVellaneda Mañosas

Maria Rosa Avellaneda Mañosas

Al Jaume Pallarols.. He trobat un teu comentari en que demanaves informació sobre els teus avants-passats. La teva besàvia era la Llúcia Avellaneda Costa germana del meu avi Ramon Avellaneda Costa. La Llúcia Avellaneda Costa es va casar amb en Salvador Rusca.
Un fill d’aquest matrimoni el Joan Rusca Avellaneda es va casar amb l’Antonia Brugueras (els teus avis) i una filla l’Anna Rusca Avellaneda amb en Joan Brugueras germá de l’Antonia
Els que van ser assessinats durant la guerra, crec que van ser el teu avi i el seu fill Salvador Rusca Brugueras germá de la teva mare Elena……

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: