La placeta de la font trobada (2) i el “Cafè Condal”

2 09 2008
cafè condal i "ars lucis"

cafè condal i "ars lucis"

Aquesta placeta tant cèntrica de Terrassa rep el nom d’una font que hi havia en aquest lloc. Segons un document del notari Soler (12 d’octubre de 1823) podem llegir: “el ayuntamiento tuvo a bien resolver y determinar unánimes y conformes con el acuerdo del día 15 de septiembre último, dirigir a dicho aljibe las aguas sobrantes de la fuente vulgarmente nombrada “la font trobada” sita en la plazuela dicha de Mossén Salvi, que se halla en el extremo de la calle nombrada dels Gavatxons”.

Aquest nom de Mossèn Salvi es deu a que hi vivia un mossèn anomenat precisament Salvi i que havia vingut de “Can Amat de la Muntanya”. Aquesta plaça també va tenir altres noms populars, tals com, “de la Creu”, “dels Forns” i de mossèn Martínez.

El nom de “la placeta dels Forns” se li va donar perquè a l’esquera, on hi ha la botiga de les màquines “Singer” hi havia hagut una fleca amb uns grans abeuradors, que van ser substituïts, el 26 de juny de 1870, per una font desapareguda l’any 1924.

En aquesta placeta hi ha un edifici que destaca per sobre dels altres, es tracta d’un edifici construït l’any 1897 com a magatzem de teixits. Aquest edifici fou transformat l’any 1906 en el “Cafè Condal”. En el mateix edifici també hi va haver “l’Ars Lucis”, un teatre – cinema en que es van fer espectacles d’art del 1906 al 1907 amb la direcció de Joaquim Vancells (veure foto del cafè Condal amb les lletres “Art Lucis” a la vidriera del primer pis – A. Tobella). A la dreta, podeu veure un dibuix de la Pilarin on ens mostra el cafè ambientat a principis del segle XX.

El cafè va restar obert fins el 2 de desembre de 1925 en que va tancar les seves portes. Anys desprès l’edifici va ser ocupat per la Unió Comercial i Industrial durant molts anys.

La reforma actual de la plaça correspon al 28 d’octubre del 1997, en que s’hi va instal·lar la nova pavimentació, la font i un lledoner (per cert, els lledoners fan un fruit:, els lledons, que són comestibles quan estan madurs, passat l’estiu).


Accions

Informació

One response

2 09 2008
Ricard Font Serra

El carrer de Gavatxons, té aquest nom perque per la guerra del francès van quedar-se a viure a terrassa i precisament a aquest carrer algúns francesos, i se´ls anomenava gavatxos perque bebien molt vi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: