La placeta de la font trobada (1) i “els xerraires”

30 08 2008

xerraire - plaça de la Font Trobada Segons sembla, a primers del segle XIX, la casa Busquets va decidir construir uns pous per treure’n aigua en uns terrenys prop de la Vila de terrassa. Aquest pous que conduïen l’aigua mitjançant una mina fins a la citada casa, van produir l’assecament d’algunes fons públiques.

Com que aquestes obres s’havien fet sense el consentiment de l’Ajuntament, aquest va denunciar als qui ho havien fet. Al març de 1818, uns quants veïns de la vila, aprofitant l’anonimat de la foscor, van trencar la mina que conduïa l’aigua fins la casa Busquets, de manera que aquestes aigües es van escampar per la vila.

Davant de la situació creada, l’Ajuntament decideix reconduir les aigües cap a les diferents fonts públiques i sembla ser que és en aquest moment que l’aigua perduda i ara retrobada dona l’origen a la popular manera de nomenar a la Font Trobada i que podem apreciar a la part superior esquerra de la foto que he triat per il·lustrar aquest article. Hi ha qui indica, però, que la veritable “font trobada” havia estat, en origen, al carrer de la Palla.

La foto d’en Joan Mateu Petit (Arxiu Tobella) ens mostra una imatge d’un diumenge al mati del mes d’abril de l’any 1913 i hi podem apreciar, a més de la font, un “xerraire” amb una mena de carretó on hi podem apreciar uns micos, un porc i un parell de cabres, que potser el xerraire va acabar venent als curiosos que sempre rodejaven aquesta mena de venedors ambulants, molt típics d’aquells anys. També pot ser que només fes una actuació amb els micos i demanés la voluntat a la improvisada clientela.


Accions

Informació

Una resposta

16 09 2012
Maria Dinarès Font

Fa pocs dies he descobert aquest bloc. Aquesta foto i aquest article m’han interessat molt. La foto és genial. Felicitats pel bloc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: