El cafè Colon

28 08 2008
antic edifici del cafè colon

antic edifici del cafè colon

Els orígens els tenim que buscar en un cafè anomenat “Espanyol” situat al carrer Cremat, número 8 i que tenia entrada també per la Plaça Vella, número 16.

Al projecte, que podeu observar a la dreta, hi veureu la porta d’entrada del cafè, ja anomenat Colon, des de la plaça vella, tal i com es va projectar. El remodelat “cafè Colon” es va inauguar el 8 d’octubre de 1893.

Al morir el seu propietari, un tal Jaume Barceló (veure post “les víctimes del Li”), l’any 1897, el cafè  va passar a ser propietat d’en Joan Donadeu (avi del qui fou alcalde, Josep Donadeu i Cadafalch).  Aquest café va restar obert fins l’any 1927, data en que es va inaugurar el “nou Cafè Colon” ja ubicat a la Plaça Major, en el lloc en que s’hi havien construït cinc barraques (el 13 de maig de 1894) per tapar les runes de les antigues cases del castell que es van tirar a terra per eixamplar la Plaça vella (el 5 d’octubre de 1891).

escala de l'antic cafè colon

El 20 de novembre de 1927 es va inaugurar el nou cafè, del que podem destacar les altes i esveltes columnes (podem apreciar-ne un detall en algunes de les que encara són visibles al magatzem de la ferreteria,  la gran escala que portava a las dependencies superiors, on hi havia les dependencies de les diferents seccions de socis i els seus magnífics billars.

En l’anunci dels anys de la República podem veure el nou nom de la Plaça Vella.

Detall columna antic cafè colon 2Detall columna antic cafè colonAvui l’edifici que ocupava el cafè encara conserva, en bona part, el seu aspecte exterior i podem veure que una part està ocupada per un bar i l’altra per la Ferreteria Puig-Martí que és qui va adquirir l’antic cafè. Segons paraules del seu actual propietari, li va costar molts diners aconseguir que els diferents grups de socis deixessin el local i es traslladessin a altres entitats de la ciutat. En les fotografies podeu observar una de les columnes de l’antic cafè.

Una de les darreres seccions en deixar el local va ser la del cinema, que havia arrelat fortament en les dependencies superiors del cafè Colon. El meu pare m’explicava que hi havia passat bones estones en aquest local i de segur que alguns dels que llegiu aquest article ens podreu explicar els vostres records o anècdotes referides al cafè Colon.


Accions

Informació

Una resposta

29 08 2008
Ricard Font Serra

En la targeta adjunta, llegim Lluis Donadeu, això es degut a que en Joan Donadeu, ja no regentava el Café, sinò que ho feia un dels fills bessons, en Lluís.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: