El carrer Topete 1a part (cal Codina, cal Fruitós i cal Ponsa)

12 05 2008

Anunci de cal codina, anys 40-50 Avui el meu record vol fer referència a un carrer de Terrassa als anys 60 / 70 i voldria servir per què altres ciutadans facin el mateix amb el seu carrer. Es tracta d’intentar recordar aquells comerços que hi havia en una època determinada i que segur us portaran un munt de petits records.

Començaré amb la part inferior del carrer, just en la cantonada de les quatre carreteres. El primer que recordo d’aquest punt era “Cal Codina” un bar, fonda, típic de carretera i on recordo la gent gran fent la “manilla”. A l’altra banda també hi va haver un bar, anomenat Monumental, que tenia una penya de futbol que jugava al “Camp del Mono” (lo del Mono ve de l’abreviació de Monumental), aquest establiment va ser ocupar desprès per una tenda que venia roba i desprès per l’establiment anomenat “Cal Fruitós”, especialitzat en llistes de noces i justament on jo hi vaig fer la meva.

Una mica més amunt hi trobàvem una merceria, anomenada de “Cal Feliu” i la bodega de “Cal Llong” on es podia comprar el vi a granel a més d’alguns queviures per fer el vermut. Seguint la mateixa acera et trobaves 1 espardenyeria, la joieria de “Cal Ponsa” (avui al carrer de la font Vella) i una lleteria anomenada “ca la Paula”. Per cert, els de cal Ponsa van venir de Manresa i es van establir al carrer Topete aprofitant la gran quantitats de treballadors que hi passaven per anar a treballar a les grans fàbriques, com la Terrassa Industrial. A aquests treballadors els venien les joies a terminis, de manera que cada setmana donaven una petita quantitat i, quan acabaven de pagar, la joia els hi era lliurada.


Accions

Informació

4 responses

12 05 2008
Rafael

Mìtic el poste de gasolina de cal Codina.
Resposta:- És ben cert, que a Cal Codina tenien un poste de gasolina que donava a la carretera de Montcada. Gràcies pel record.

14 05 2008
Ricard Font Serra

Quan el poste va deixar de funcionar per posar bencina als cotxes, va seguir per vendre petroli omplint llaunes per les estufes, fogons, etc.
R. Font

14 05 2008
josep badrenas

A cal fruitos varem fer la llista de noces.- parlo de l’any 1965.- encara no s’havia inventat lo de l’ingres al compte corrent per regal com ara.- encara tinc a casa unes gerres de cervessa i una figura d’una noia india, de ceràmica, entre altres coses d’aquell fet. Un bon record!!!

21 09 2008
Carme Gras

El bar de davant de ca’l Codina es deia Monumental, i per això el nom del camp del Mono, derivat del Monumental.
Al costat de ca’l Fruitòs hi havia ca’l Llonch i al seu costat hi havia un llauner que es deia Cabot. Tenia d’aprenent el Sr Bou i li fotia algun calbot quan no feia les coses bé. Més amunt hi havia ca’l Feliu, on venien més que res mitjes, mitjons, samarretes, etc i més amunt hi havia una sabateria (la filla es va casar amb el dibuixant Avellaneda). Més amunt hi havia l’espardanyeria ca’l Carles i al costat a ca’l Raval, que es dedicaven a reparar calderes.
Després hi havia l’estable de ca la Paula, que feia cantonada amb el carrer Viveret, on hi deixaven el carro i el cavall i també hi tenien vaques. Hi feien “matons de monja” en unes tarrinetes individuals. Tenien forma de pit.
A l’estable hi van posar més endavant la joieria de ca’l Ponsa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: