Les cases barates o d’en Mauri

24 03 2008

cases barates Concebudes com a habitatges per famílies obreres i molt modestes de mitjans del segle XIX, aquest tipus de cases eren conegudes popularment com a “cases barates”.

Tot i no tenir cap valor arquitectònic, ens serveixen per recordar cpm era la vida dels proletaris a finals del segle XIX i principis del XX. Com podem observar la seva estructura respecta fidelment el sistema de “casal” tan típicament terrassenc. La fotografia de la Montse Saludes és de l’any 2000 i ens mostra les cases que queden en peu al carrer Societat.

El que no se és perquè rebien el sobrenom de cases d’en Mauri i si algú ho sap li agrairia que ens ho expliqués. Crec que hi havia un fabricant amb aquest nom.


Accions

Informació

8 responses

25 03 2008
Xavier

Aquesta imatge m’ha recordat molt a casa meva, al passatge de l’ obrer, unes cases molt simples i humils promogudes per Salvador Busquets. La meva més sincera enhorabona per aquest bloc i acostar-nos digitalment la història del nostre dia a dia.

Xavier
Resposta:- No se on era aquest passatge, podries facilitar-me la seva situació exacta? I moltes gràcies pel teu recolzament.

27 03 2008
Xavier

Ak barri de Ca n’Aurell.
Entre el C/ Frederic Soler i Pi i Margall, és la continuació d’on hi ha el Mercadona del C/ Galileu.
Resposta.- moltes gràcies

30 03 2008
josp badrenas

Be, es diuen cases del mauri perquè antigament, tota l’illa que ocupen era propietat de la família Mauri.- inclòs el sòl on avui hi ha el passeig, també va ser dels Mauri que varen donar-ho a la ciutat, segons he trobat en un comentari a un bloc, per a fer-hi un lloc de passeig pel poble. Tanmateix, les cases adossades d’un casal eren al llarg de tot el carrer del Passeig fins al carrer Sant Cristòfol. i també les de la cera sud del carrer Sant Cristòfol, entre García Humet i el mateix carrer mitjà del Passeig. Al centre de l’illa, es a dir, als culs de pati, hi havia una gran extensió de terreny que hi havien uns horts que es conreaven per la pròpia família mauri que vivien a la mateixa illa, però la casa pairal donava de front al passeig. La casa pairal o de la família que al voltant dels anys 50 es va remodelar i folrar la se va façana de marbre, va estar habitada per la família mauri fins que es va enderrocar tot per a construir l’edifici de pisos que hi ha avui. No obstant, la superfície que ocupaven els horts es conserva i avui hi ha un aparcament a celobert, que s’hi entra pel mateix passeig just per sota dels pisos i que se surt pel carrer de Sant Cristòfol, fet que confirma el que he explicat de la propietat de tota l’illa. La família mauri avui viu a Barcelona i son els que varen donar a la ciutat la casa museu alegre de sagrera de la font vella, ja que la esposa del sr mauri avi es deia aquest cognom. Els descendents (nets) son dos ciutadans coneguts a terrassa, un advocat i l’altre industrial tèxtil.- Puc donar fe del que us explico, ja que vaig conèixer personalment el pare mauri que va ser director de mútua de terrassa molts anys, i també perquè el meu pare, que era pagès, va conrear durant alguns anys els horts fins que varen construir-hi els pisos, i portava les hortalisses a la casa dels Mauri pel seu consum.- parlo dels anys 1970 aproximadament.
Resposta.- Moltes gràcies, era una informació que desconeixia.

21 07 2008
Ricard Font Serra

Josep Badrenes perdona que discrepi però que l’esposa del Sr. Mauri es digués Alegre, no té res a veure amb la casa Alegre de Sagrera de la Fontvella. Aquesta casa pertanyia al Sr. Antoni Alegre de Sagrera un dels socis del Terrassa Industrial SA, TISA. La família Maurí eren els propietaris del Castell de Vallparadís. Els dos edificis esmentats ara son museus de Terrassa. Per cert del anagrama TISA, deien que volia dir, trabajadores importados solamente de Almeria.

9 06 2009
anonimo

Olaa estiic fent un treball i no trobu res de com estaben fetes les cases,
a demes es una mica bastant sosa ee la casetaa…po uenu…alee adeuuu =)

20 07 2010
Anònim

Estic fent el treball de recerca sobre la Carretera de Montcada de Terrassa i la seva evolució al llarg dels segles XIX,XX i XXI. M’agradaria saber si algú que comenta en aquest blog sap on puc trobar informació sobre TISA S.A i altre entitats comercials del tram de la carretera que es comprèn desde la Rambla fins al Torrent de Vallparadís. A l’arxiu he trobat algunes coses, però m’agradaria saber-ne més. Moltes Gràcies.

22 07 2010
Ricard Font Serra

L’empresa TISA, volia dir “Terrassa Industrial, Sociedad Anónima”, però popularment dèiem “Trabajadores Importados Solamente de Almeria”. Uns dels socis eren els germans Vallès, un d’ells el Conde de Gustarredondo, i també el Sr. Antoni Alegre de Sagrera.

14 01 2011
Joan

Sé que fa molt temps d’aquests comentaris, però ara els he vist i volia puntualitzar només una cosa:

En Josep Badrenas té gairebé tota la raó, ja que l’esposa del senyor Maurí, era l’Anna Alegre de Sagrera (germana de l’Antoni) i la casa museu era la casa familiar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s