El cine NIC

26 11 2007

cine nic 1cine nic 2 Aquest cap de setmana vaig retrobar unes antigues pel·lícules del cinema NIC. Segur que molts de vosaltres el recordareu. Era una joguina que permetia projectar imatges impreses en una mena de paper vegetal enrotllat.

Aquesta que he triat era concretament una que m’agradava molt de petit juntament amb una de ratolins que ja dono per perduda. A casa fins i tot hi havia hagut un projector de cine nic que tenia com una mena de tocadiscs incorporat i en el que hi podies posar un disc i gaudir d’una banda sonora que acompanyava el conte.

Si voleu saber-ne més del món del cine Nic, us recomano aquesta web: http://www.cine-nic.com, un invent que va néixer el 25 d’abril de 1931 i que va tancar les seves portes com empresa, l’any 1974. Si voleu veure tots els tipus de projectors que es van fer us recomano la visita del Museu del Cinema a Girona, col·lecció Tomàs Mallol.


Accions

Informació

6 responses

17 03 2008
Josep Badrenas

Jo tambe vaig gaudir, de menut, amb les pelis del cine-nic, i vaig tenir una màquina; recordo que s’obria pel mig per a inserir la peli i per a canviar la bombeta quan es fonía, i amb una maneta que tenia al costat, podias regular la velocitat de la projecció i del disc en el cas del sonor que menciones,. Les pelis tenian dibuixat tres imatges en vertical i al projectarles donaven la sensació de moviment al anar alternant les tres imatges .

5 07 2008
Ricard Font Serra

Com a col·leccionista, poseixo tres màquines diferentes de Cine Nic, una d’elles es curiosa ja que no projecta a la paret, sinó a un vidre glaçat i sembla una televisió. Tinc també un munt de pel·licules, que en el meu cas no tenen tres imatges en vertical sinó simplement dues, i en l’alternança els moviments deuen ser més bruscs, que en el cas que jo desconeixia, de les tres imatges que explica en Josep Badrenas.

22 04 2010
Ricard Font Serra

Recordo que buscàvem una paret blanca i un endoll apagàvem el llum i engegàvem la sessió de cinema donant voltes a la maneta.

30 04 2010
salvi

En aquest enllaç hi trobrareu molt material sobre el Cine NIC.
http://elcinenic.blogspot.com/

3 05 2010
Ricard Font Serrahttp://www.tv3.cat/videos/26979


En tots aquests enllaços veureu pel’icules de cine nic
i en trobareu moltes més buscant cine nic al google

2 01 2013
Ricard Font Serra

També hi havia un model de màquina de cine Nic que tenia un plat de tocadiscs i naturalment un pic-up amb altaveu. Quan rodaves per fer la pel•lícula posant-hi el disc adequat sonava i parlava.
Posteriorment al cine Nic va aparèixer (anys setanta del segle XX) un projector de cine anomenat Exin, Que era el “cine sin fin”. Consistia en una pel•lícula de 8,1/2 que tenia el cap enganxat amb la cua i podies projectar-la també sense parar amb la maneta i en aquest cas crec que la bombeta funcionava a piles. En tinc un a la meva col•lecció.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s