El gegants vells de Terrassa

26 10 2007

gegants vells

Recordo, als anys 70, que en alguna visita al vell castell Cartoixa, en un racó de la part baixa del pati del castell hi havia les restes d’uns gegants que ja no s’utilitzaven en els actes culturals de la ciutat i que acumulaven uns gruixuda capa de pols i brutícia.

Havien quedat arraconats i substituïts pels nous gegants de la ciutat. Aquesta història és certament curiosa, ja que poques vegades a succeït que una peça de museu torni desprès al lloc d’origen, en aquest cas al carrer.

La historia dels gegants vells comença el 25 d’abril del 1850, en que en una sessió de l’ajuntament i essent alcalde en Josep Segret, es pren l’acord d’encomanar un vestuari per uns gegants que havien estat regalats per un veí de la vila (en Francesc Torras i Armengol, reconegut pintor que en aquella època tenia només 18 anys). Cal indicar que per sufragar aquesta despesa es va obrir una subscripció pública.

La seva jubilació anticipada va arribar l’any 1966 (als 116 anys) i no va ser fins la festa major del 1981 que la ciutat els va recuperar de nou, una vegada restaurats, pentinats i canviats de roba. Salut i forca per els nostres vells gegants, que ja han complert els 157 anys de vida.


Accions

Informació

3 responses

5 05 2008
isabel rubio medina

Hola soc una nena de 12 anys i portu en gegants de terrassa 3 anys i portu mas ulizio el geganton modernistas vaja la rosseta i en magi

i amb se el noms dels altre gegants i els dire ara:
pepona i robesa
estafania i ramonet
rosseta i magi
i el petit es el tranqui

i el millor cap de colla es en el albert tencs

i el divendres dia 9 ballare amb la rosseta un vall devant de tota la gent inportant de terrassa en alcalde…
bueno adeu

Resposta:- Gràcies pel teu comentari Isabel, ja saps que tot el que vulguis dir-nos sobre els gegants o sobre el que desitgis, serà benvingut.

18 02 2011
ANNA

hola amics i amigues com va aixo

20 02 2011
Ricard Font Serra

Els autèntics gegants vells, tenen l’inconvenient que, degut als materials i el disseny, són molt pesats i nauralment costen més de dur. La replica que n’han fet (i no parlo dels gegants nous) tenen l’aspecte dels vells pero són més lleugers.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: