Museu d’Història Natural del Real Col·legi de les Escoles Pies

4 08 2007

Museu Historia Natural

Aquest museu va ésser creat l’any 1889 pel seu director, en Joan Cadevall i Diars, coincidint amb el 25 aniversari de la inauguració de l’escola, anomenada Real Col.legi de les Escoles Pies.

Aquest museu mostrava col·leccions curioses d’Història Natural, maquinària de l’època i aparells de física i química que servien per fer pràctiques als alumnes de l’escola. En la fotografia (Arxiu Tobella) podem observar alguns dels animals dissecats que s’hi podien veure: un ós i un antílop africà. Ignoro que se’n va fer d’aquestes peces al llarg del temps.


Accions

Informació

6 responses

1 09 2007
xavier caballe

Segons el llibre “Els naturalistes terrassencs”, de l’Àngel M. Hernández Cardona (editorial Ègara, 1986), tot el material va ser donat a la Junta de Ciències Naturals de Barcelona. El herbari i biblioteca ara són a l’Institut Botànic de Barcelona. És d’imaginar que l’ós estarà al Museu de Zoologia.

5 07 2008
Ricard Font Serra

Jo vaig començar a Can Colapi el curs 1941-42 i vaig acabar el 1955-56, per tant, us puc assegurar que en aquest 14 anys encara es conservava el museu.

28 07 2008
Àngel M. Hernández Cardona

Efectivament, com diu en Xavier Caballé, l’herbari i la biblioteca personals de Joan Cadevall van ser donats a la Junta de Ciències Naturals de Barcelona i ara es conserven a l’Institut Botànic de Barcelona. No va passar el mateix amb els materials del museu del Reial Col·legi Terrassenc que s’incorporaren a l’Escola Pia de Terrassa. Antics alumnes d’aquesta institució acadèmica m’han indicat que havien vist animals dissecats, minerals i aparells científics quan ells estudiaven, i així ho corrobora en Ricard Font i Serra. Aquests materials, dissortadament, s’han anat perdent a partir de la dècada de 1960.

29 07 2008
Ricard Font Serra

He tractat de recordar algunes de les coses que hi havien en el museu de Can Colapi, n’esmentaré algunes:
Les pintures d’animals en els seus hàbitats, amb les seves explicacions que hi habia en el corredor del nord del primer pis, algunes eren frescos, altres eren sobre tela, no sé com un professor o mestre pot decidir, treure una cosa tan didàctica.
Un esquelet humà, i un home de seria cartró pedra ja que l’ús del plàstic era molt incipient, que es desmontava per peces, el crani, el cervell, els pulmons etc.
Animals dissecats, com l’ós que veiem en l’imatge, n’hi havia mots més, recordo un lleó, diverses aus, etc.
Aparells de física experimental: un electroscopi de làmines, una màquina que produia electricitat estàtica l’acumilaba en una bola i posant-la prop d’un parallamps que hi havia damunt d’una torre, saltava el llamp. Aparells molt antics però que il·lustren el començament de l’estudi de l’electricitat.
També hi havia un telescopi, un microscopi, una màquina de fer el buit que el podies aplicar a dues mitges boles, que amb el buit no es podien separar, o a una campana de vidre que amb el vuit no deixava sentir el soroll d’un timbre el’ectic col·locat a dins. etc
També recordo uns queixals de dinoteri, cedits per Ceràmiques Segués Donadeu, que els trobaren en una excavació. Com en Joan Segués era el meu sogre, jo n’he conservat un que m’en varen donar que no té res a veure amb els del col·legi.
Qui son els responsables de la desaparició del museu?, se suposa que gent de cultura i per tant no crec que hagin llençat res, de totes maneres de més verdes s’en maduren, ja que per exemple que m’expliquin com varen conservar els frescos del passadís.

30 07 2008
Ricard Font Serra

He parlat amb un amic, Rossend Sanllehí i m’ha recordat que entre els animals dissecats, hi havia una jirafa. M’ha dit que en Patiño professor jubilat de Can Colapi, li va dir que les “eminències” que van decidir destruïr el Museu, van demanar contenidors i van llençar tot els que els va semblar, incloent’hi aparells antics de gran valor. Quina ignorància! els joves mestres.

29 06 2012
Ferran

Algú em pot indicar la data de publicació de la postal?
Gràcies

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: