Durant la Guerra Civil les monedes fraccionaries van desaparèixer de la circulació i això va afectar greument l’activitat econòmica. Aquesta situació va obligar a molts ajuntaments (Terrassa també) a recórrer als anomenats “vals” o “bons” que podien ésser canviats en els respectius ajuntaments per bitllets del banc d’Espanya.
Els bitllets van ésser retirats oficialment de la circulació el 31 de març de 1938, però la majoria d’ajuntaments van ignorar la prohibició i van mantenir els bitllets fins al fi de la guerra, moment en que es van convertit en paper mullat i ja no valien per rés.
Aquest bitllets emesos per l’Ajuntament de Terrassa de 1 pesseta i 50 cèntims, es van emetre el 21 de maig del 1937. En canvi els de 15 i 10 cèntims es van emetre el 15 de novembre del 1937.
Basicament la col·lecció consta de quatre bitllets, pero un bon col·leccionista trova variants en els mateixos per haver diferència entre les lletres, o els números, jo de moment en tinc vuit.
Hola Ricard,
Gràcies a aquest article i a un altre publicat a la revista Terme m’he interessat per aquests bitllets. De fet he adquirit els de 10 i 15 cèntims. Podries parlar-me una mica més d’aquestes variants que esmentes? Segons l’article de la revista Terme, tots aquests bitllets els va fer una mateixa impremta del carrer de la Palla. Llavors, com sorgeixen les variants?
T’agraeixo per endavant la resposta.
Com tu be dius van ser editats al carrer de la Palla 22 per “Arts Gràfiques Emili Garriga i Albaret”.
Les variants són petites però els col•leccionistes, procurem tenir-les totes.
Si en vols veure alguna, fixa’t en Nº, la forma de la N i del º n’hi ha diverses.
En el llibre que t’esmento en les monedes de les cooperatives, parla també dels bitllets.